Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket bättre-bröderna: "Värmland en stor del av vår barndom"

Publicerad:
Viktor och Gustaf Norén är aktuella med "Så mycket bättre" och ett album som bland annat innehåller en tonsättning av Gustaf Fröding.
Viktor och Gustaf Norén är aktuella med "Så mycket bättre" och ett album som bland annat innehåller en tonsättning av Gustaf Fröding. Foto: Pressbild

Nu gör Dalabröderna Viktor och Gustaf Norén sina sista insatser i årets upplaga av "Så mycket bättre". Samtidigt passar duon på att samla årets musik i ett album som även rymmer en tonsättning av Gustaf Fröding.

Nu samlar Viktor och Gustaf Norén sina låtar från det senaste året på ett album. Här ryms fjolårets jullåt, tolkningar från "Så mycket bättre" och en tonsättning av Gustaf Fröding. Här finns också psalmen "Var är den vän" och instrumentala "Midsommargånglåt", båda hämtade från den plats i Dalarna när bröderna växte upp.

– Vår pappa lärde sig att spela fiol när han var 40 och vi var små, berättar Viktor Norén.

– Så folkmusiken växte vi upp med. I Dalarna är folkmusiken ett arv, vi hade det som ämne i skolan. Så den har alltid funnit med oss.

Upphovsmännen till både "Var är den vän" och "Midsommargånglåt" har levt runt knuten där Viktor och Gustaf lever.

– Vi letar i vår egen trädgård kan man säga. När jag och Gustaf började göra musik tillsammans i vuxen ålder gick vi tillbaka till våra rötter – Borlänge, Dalarna, folkmusik.

Viktor och Gustaf Norén har sina rötter i Dalarna och Värmland.
Viktor och Gustaf Norén har sina rötter i Dalarna och Värmland.

På Fredrik Lindströms uppmaning

Till deras barndom hör även Gustaf Fröding. På det nya albumet finns duons tonsättning av "En fattig munk från Skara". Dikten var med på Frödings förstlingsverk "Gitarr och dragharmonika" från 1891. Bröderna Norén gjorde sin tonsättning på uppmaning av Fredrik Lindström i samband med tv-serien "Helt lyriskt".

– När vi började med musiken föll allt väldigt fint på plats.

Gustaf har tolkat Fröding med sitt tidigare band Mando Diao och albumet "Infruset" som gav bandet Fröding-sällskapets hedersmedalj.

– Anledningen till att Gustaf började tolka Fröding är att vår morfar kommer från Skillingmark i Värmland. Han läste Fröding för vår mamma och mamma i sin tur sjöng alltid Fröding-sånger för oss när vi var små.

Viktor sjunger de första fraserna ur "Elin i hagen" som bland annat har spelats in av Monica Zetterlund.

– Mamma sjöng den varje kväll när vi skulle sova. Morfar var en otroligt stolt värmlänning! Han sjöng jämt "Värmlandsvisan". När han var strax över 90 var det svårt att få kontakt med honom, han gled liksom in i sig själv. Men när han hörde sånger från Värmland tändes det ett ljus i hans ögon. Han blev med ens ung och vital. Och han sjöng med.

Viktor stannar vid minnet en stund.

– Morfar lämnade Värmland för att plugga i Stockholm och träffade mormor som kom från Stockholms skärgård. Sedan fick han jobb i Dalarna, så han återvände aldrig hem. Så det vilade hela tiden ett vemod i honom över det. Men han bar det värmländska arvet med en så stor stolthet. Vilket bland annat har lett till att vi bröder håller på Färjestad. Värmland var alltid en väldigt stor del av vår barndom.

Intrycken i unga år sätter stora avtryck.

– Ja, det blir ju roten. Det spelar ingen roll vad som händer uppe i trädet, allt vilar på roten. Så att arbeta med Fröding har alltid känts väldigt hemma.

Viktor berättar hur musiken verkar finnas i Frödings diktning redan från början.

– När jag läser Fröding, hör jag att han är en låtskrivare. Det är snarare som att jag försöker klura ut hur Fröding tänkte med melodin, än att vi skriver en melodi på vanligt sätt. Det är nästan som om att han har lämnat anteckningar mellan raderna. Om man har arbetat med musik länge, hör man att det är ord som är menade att bli sjunga.

Bröderna Norén i ”Så mycket bättre”.
Bröderna Norén i ”Så mycket bättre”. Foto: TV4

Minne för livet

På lördag gör bröderna sin sista medverkan i årets säsong av "Så mycket bättre". Tidigare har de tolkat bland andra Siw Malmkvist och Peter Jöback.

– En otrolig upplevelse. Spännande att lära känna nya människor, känns som att det är sällan man får nya vänner som vuxen. Det finns ett tydligt släktskap mellan människor med liknande bakgrund. Programmet är ett minne för livet.

Gustaf och Viktor spelar för Harpo och Maxida Märak under en pressträff inför ”Så mycket bättre”.
Gustaf och Viktor spelar för Harpo och Maxida Märak under en pressträff inför ”Så mycket bättre”. Foto: Jessica Gow

Tolkningarna tar plats jämte folkmusiken och Fröding-tolkningen på syskonduons album "Samlande sånger" som släpps den 3 december.

– Vi har beskrivit albumet som ett musikaliskt fotoalbum över året som gått. Albumet blir ett fint minne för oss. Vi har också fått många frågor om hur man får tag i vår musik på skiva. I dessa moderna tider, med digitaliseringen, lämnas några utanför. Så att släppa en fysisk skiva blir ett sätt att inkludera. Musik ska vara till för alla.

Det är brödernas röster som blir den sammansvetsande länken över de olika uttrycken på albumet.

– Anledningen till att vi spretar bottnar nog i vår bakgrund som bandmusiker. Vi har båda spelat i band sedan vi var väldigt unga och vi har upplevt begränsningarna som följer med att skapa musik i ett band.

Viktor har bland annat spelat i Sugarplum Fairy och State Of Sound, Gustaf var under många år medlem i Mando Diao.

– I en grupp får man förhålla sig till osynliga regler och ramar. Startar man ett rockband så är det rock som gäller. Det finns något härligt med det, men det är också väldigt begränsande. När jag och Gustaf släppte vårt första album blev vi befriade från det.

När de nu arbetar tillsammans upplever de en stor frihet, tillsammans skapar de musik utan regler.

– Vi kan sjunga och spela precis vad vi vill. Som person är man sällan så enkelspårig att man bara lyssnar på rock till exempel. Under en sommar spelade jag på den stora house-festivalen Summerburst på Ullevi och senare samma sommar spelade jag Visfestivalen i Västervik med ett spelmanslag. Och jag kände mig lika hemma i båda sammanhangen.

Att göra musik med ett syskon kan vara fridens liljor som i fallet med First Aid Kit, eller ett enda långt käbbel som i fallet med Oasis, du och Gustaf verkar trivas tillsammans likt Klara och Johanna Söderberg?

– Vi har ett väldigt starkt band. Till exempel har vi skrivit samma låt på var sitt håll. Jag har skickat en låtidé till Gustaf och han visar upp en låt han skrev en vecka tidigare och det är typ samma låt. Melodi och rubbet. Det sjuka är att det har hänt flera gånger.

– Att vi började spela tillsammans var faktiskt en slump. Vi befann oss båda helt plötsligt i en situation där vi inte hade något musikaliskt sammanhang. Då ringde jag Gustaf, i egenskap av bror, och berättade att jag kände mig vilsen. "Jag ska spela i sommar med några spelmän, häng med om du vill", svarade han. Det ledde till att vi började skriva låtar ihop.

Viktor och Gustaf Noréns album "Samlade sånger" släpps den 3 december. Dagen efter deltar de i "Så mycket bättre". I sommar kommer duon till Värmland för konserter.

Artikeltaggar

BorlängeDalarnas länFirst Aid KitFredrik LindströmGustaf FrödingJohanna SöderbergKändisarMonica ZetterlundMusikNöje/KulturPeter JöbackSå mycket bättreSkaraSkillingmarkTVTV-serierTV4UlleviVästervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.