Testkrav för alla som reser in i Norge införs igen

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Foto: Joachim Lagercrantz
Norge inför hårda restriktioner på grund av smittspridning och bekräftade fall av omikronvarianten.
Restriktionerna skärps särskilt i Oslo med omnejd.

Alla människor som vill resa in i Norge – såväl vaccinerade som ovaccinerade – kommer från och med midnatt natten till fredag behöva testa sig för covid-19, eller att ha testat sig inom det senaste dygnet, meddelar Norges regering på torsdagseftermiddagen.

Testerna kan göras vid gränsövergångarna, meddelar den norska vårdministern Ingvild Kjerkol på en presskonferens.

Munskydd i Oslo

I Osloområdet, där det registrerats flera smittofall med den så kallade omikronvarianten, införs strängare regler. Munskydd ska användas där man inte kan hålla mer än en meters avstånd till andra människor och så många som möjligt måste arbeta hemifrån. Privata arrangemang får samla som mest 100 personer samtidigt.

Människor i hela Norge avråds från att skaka hand och kramas. Hemmajobb och munskydd rekommenderas i situationer där det är påkallat.

Bekräftat fall

De skärpta reglerna införs delvis på grund av risk för den nya omikronvarianten. En person har bekräftats smittad med den nya varianten av coronaviruset efter ett julbord i Oslo.

Totalt har minst 50 personer fått covid-19 efter julbordet, och man kartlägger nu hur många av dem som handlar om omikronsmitta.

"Fler fall är att vänta. Det arbetas aktivt med smittspårning för att begränsa smittvägar och förhindra större utbrott. Det är en tät dialog mellan Oslo kommun och hälsomyndigheterna", skriver kommunen i ett pressmeddelande.