Skarpt läge för oppositionen

Ledare
PUBLICERAD:
Inga större förändringar.
Foto: Christine Olsson/TT
Skall oppositionen vinna nästa val måste Moderaterna på allvar lyckas utmana Socialdemokraterna. I SCB:s senaste partisympatiundersökning (2/12) är det tydligt att oppositionspartierna ännu har mycket arbete kvar att göra.

Socialdemokraterna ligger kvar på knappa 30 procent, något högre än vid valet 2018 och den senaste SCB-mätningen i maj. Det är dock inte en statistiskt säkerställd förändring. Mätningen genomfördes mellan den 28 oktober och den 25 november, varför effekterna av de senaste veckornas regeringskris inte påverkat mätningen annat än marginellt. Det kan vara ett gott tecken för oppositionen eftersom Magdalena Anderssons personliga förtroendesiffror redan börjat sjunka efter att hon blev partiledare (SVT 1/12). Det är dock ingenting att förlita sig på.

Miljöpartiet och Liberalerna faller under fyraprocentsspärren. Resterna av dagens regeringsunderlag, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, samlar ändå 46,7 procent. Medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna får 45,9 procent. Det skulle alltså tillåta Magdalena Anderssons regering att sitta kvar.

Moderaterna får 22 procent vilket är en klar förbättring mot valet 2018. Men det är knappast valvinnande. Väljarvinsterna kommer huvudsakligen från KD och L. Man har alltså lyckats bli borgerlighetens självklara ledare. Men för att vinna val måste även väljare övertygas på andra sidan blockgränsen.

Där verkar M ha ett bra utgångsläge då partiet faktiskt har nettovunnit 0,7 procentenheter från S sedan 2018. Medan väljarströmmen från S till SD tycks ha sinat. Det hänger därför på Moderaterna att utmana om regeringsmakten. Men det kräver mer sammanhängande politik i centrala frågor än den förslagsbingo som präglat partiets utspel under mandatperioden. Och det finns inte mycket tid kvar fram till valet.

En fördel för oppositionen är att KD fortfarande ligger stadigt över fyra procent. Det lär alltså inte krävas några räddningsoperationer, utan partiet bör i stället kunna använda sin välkända spurtförmåga att få över blockbytare. Det borde hjälpa särskilt eftersom KD har förtroende i välfärdsfrågor, såsom sjukvården. Områden som också är viktiga för S-väljare.

Ett parti som dock ligger långt från riksdagsspärren är Liberalerna. Det får precis som i majmätningen 2,5 procent. De väljare som är missnöjda med Sabunis linje i regeringsfrågan har lämnat partiet. Samtidigt verkar L ännu ha svårt att bygga trovärdighet hos de väljare som vill ha en borgerlig statsminister. Något som inte underlättas av att den förlorande falangen utmanar linjen vid varje tillfälle som ges. Senast på landsmötet i Linköping och i fastställandet av listor till riksdagsvalet.

Partiets framtid är knappast ljus. Stödet är så lågt att få moderata eller kristdemokratiska väljare lär våga stödrösta. Den enda möjligheten för oppositionen vore valteknisk samverkan. Men det är nog liberalerna för stolta för att gå med på.

Det som återstår för M och KD är att vinna på egna meriter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.

REKOMMENDERAT FÖR DIG