Hoppa till huvudinnehållet

Jernberg redo för flera roller: ”Hoppas kunna dela med mig”

Publicerad:
Nye sportchefen Erik Wennberg hälsar André Jernberg välkommen till FBK Karlstad.
Nye sportchefen Erik Wennberg hälsar André Jernberg välkommen till FBK Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Så var pappret påskrivet.

André Jernberg kommer hem och FBK Karlstad gör en prestigevärvning. Något NWT-sporten avslöjade redan i början av förra veckan.

Men den 27-årige mittfältsprofilen ska inte bara spela fotboll i sin nya miljö.

– André får en roll som spelande assisterande tränare och blir även sportchef på ungdomssidan, säger huvudansvarige sportchefen Erik Wennberg.

Erik Wennberg har fått en rivstart i sin nya roll.

Att som första namn kunna presentera en ett nyförvärv som spelat division 1-fotboll sedan 16-årsåldern är inte alla sportchefer på division 3-nivå förunnat.

Nu är det alltså klart. André Jernberg har skrivit på efter en ettårig exil i Sandviken.

– När det stod klart att jag skulle flytta hem var det ett antal klubbar som hörde av sig. Men FBK var först på bollen och jag bestämde mig, åtminstone i mitt eget huvud, ganska tidigt för att det var hit jag ville, säger hemvändaren.

Han fortsätter:

– När klubben också kunde presentera en lösning som assisterande tränare och ungdomssportchef blev det ju inte mindre intressant.

Ledarskap intresserar dig?

– Det gör det. Jag blev lagkapten i ganska tidig ålder och gillar ansvaret. Och nu har jag några säsongers rutin med mig in och hoppas kunna dela med mig av det jag lärt mig på vägen.

Handlar det här om att du gör en nedtrappning som spelare?

– Nej, absolut inte. Jag är fortfarande bara 27 år, vill bibehålla den nivå jag håller och hoppas kunna ha ett antal säsonger kvar i kroppen. Och det är ingen hemlighet att FBK siktar uppåt.

Passar perfekt

Nye sportchefen Erik Wennberg kamperade en gång ihop med Jernberg i Carlstad United. De känner varandra väl och Wennberg tror att den här skräddarsydda rollen passar perfekt för den gamle lagkamraten.

Wennberg har en plan för hur FBK Karlstad ska kunna bli bättre på talangutveckling.

– Redan innan jag gick in i den här rollen så noterade jag att FBK över tid varit starkt i åldrarna 13-14 år. Men sedan har något hänt. Vi har inte producerat tillräckligt många bra spelare om man ser till förutsättningarna.

Nu vill Wennberg skapa en miljö för bättre träning än tidigare, med utökad ledarutbildning.

– Det är här André kommer in som stöd till våra tränare i en samordnande roll. Allt det här är en process över tid, inget som som sätter sig över en natt, tillägger Wennberg.

Sportsligt sett vill FBK Karlstad fortsätta bygga på de unga spelare som kom in i a-truppen den gångna säsongen.

– Vi slussade exempelvis in många spelare födda 2003. Och så kryddar vi det med Jernberg.

Målkungen gör comeback

Erik Wennberg avslöjar, apropå rutin, också att en spelare som med fog kan kallas Värmlands målkung kan vara på väg tillbaka.

– Viktor Olsson fyller 37 nästa år, men tränar nu för en comeback. Han gjorde några inhopp den senaste säsongen, men säger nu att han vill vara med på riktigt. Kan vi använda honom ser jag det som en ren bonus, säger Erik Wennberg.

Mittfältsprofilen ny sportchef i Karlstadsklubb: ”På väg åt rätt håll”NWT erfar: Här är Jernbergs nya klubbadress

Artikeltaggar

André JernbergErik WennbergFBK KarlstadFotbollViktor Olsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.