Hoppa till huvudinnehållet

Tar över Värmlands museum: "Väldigt ovanligt att få uppleva"

Publicerad:
Erik Eriksson från Karlstad använder en slägga i sin dans. Han är en av 14 danskonstnärer som deltar i storsatsningen ”Room X” på Värmlands museum i helgen.
Erik Eriksson från Karlstad använder en slägga i sin dans. Han är en av 14 danskonstnärer som deltar i storsatsningen ”Room X” på Värmlands museum i helgen. Foto: Carl Edlom

Under lördag och söndag kommer 14 dansare att ta över Värmlands museum i projektet "Room X". Hälften av dansarna har Värmlandsanknytning och temat för dansfesten är trygghet/otrygghet.

Under tre timmar per dag ska dansarna framföra sina personliga verk och besökarna kan strosa fritt mellan de olika uttrycken.

Erik Eriksson slår upp dörrarna på Värmlands museum och armbågsmorsar med ett brett leende. I ryggsäcken har han en rejäl slägga, det drygt meterlånga skaftet sticker upp bakom hans axlar. Han är först på plats av de dansare som ska medverka i storsatsningen "Room X" och har gått med på att visa delar av sin dans på förhand, innan pressträffen börjar. Han är född och uppväxt i Karlstad, men har sedan drygt tio år haft Europa som arbets- och utbildningsplats, frilansande från projekt till projekt.

– Nu ska jag försöka arbeta mer med Värmland som bas, börjar Erik Eriksson.

Att det blev dans för honom har sin upprinnelse i att hans mamma skickade honom till en lektion i breakdance. Det fysiska tilltalade honom och han tog det vidare med bland annat parkour och akrobatik.

– Den fysiska känslan i att dansa, att snurra, att flyga genom luften. Det var den jag gillade. Jag förstod också tidigt att jag aldrig skulle kunna ha ett stillasittande jobb, så dansen blev ett sätt för mig att livnära mig rent praktiskt.

Foto: Carl Edlom

Erik Eriksson liknar dans vid musik där ett samspel av toner skapar en stämning.

– Dansens olika rörelser kan motsvara de där tonerna. En rad rörelser skapar stämningar och känslor på samma sätt som en tonföljd.

Posera tufft

Med släggan i båda händerna börjar han visa sina rörelser. Den väger tungt och utgör en hävkraft gentemot kroppstyngden. Han rör sig kontrollerat, behärskat och med koncentrerad blick. Efter ett skratt berättar han att "Duetten med släggan", som han skämtsamt kallar dansen, började med ett försök att posera så tufft som möjligt.

– Tanken var att försöka likna en musiker som poserade sexigt ute på en åker. Det blev gapskratt! Jag la ner försöket och gick för att bada i stället. Men det var is på sjön så jag fick hämta släggan för att komma igenom. När jag väl hade den i handen kände jag att jag ville jobba vidare med den.

Utöver släggdansen kommer han att ge besökarna möjlighet att ta del av ett annat dansverk genom VR-teknik.

– Jag har arbetat med yxor tidigare. Det blir att jag dansar med verktygen på samma sätt som jag dansar pardans med en person.

Erik Eriksson har haft Europa som arbets- och utbildningsplats under de senaste tio åren.
Erik Eriksson har haft Europa som arbets- och utbildningsplats under de senaste tio åren. Foto: Carl Edlom

För Erik Eriksson sker uppträdanden ofta i ett rum som åskådaren är en del av, snarare så än att han står på en scen framför en publik. Så blir det även under de sex timmar han och de andra 13 dansarna ska ta Värmlands museum i besittning under helgen.

– Upplägget är väldigt spännande, fortsätter Erik.

– I stället för att man ser en dansföreställning, kan man här gå runt och ta del av väldigt många. En del kommer att beröra, andra kanske inte alls. Det är väldigt ovanligt att få uppleva dans på det här fina sättet.

FAKTA: Room X

Den 4 december kl 18–21 och 5 december kl 16–19 arrangeras "Room X" på Värmlands Museum. Dansupplevelsen utgörs av 14 danskonstnärer, varav sju med anknytning till Värmland. Föreställningen pågår i tre timmar där besökaren kan komma och gå under hela tidsspannet. Evenemanget har fri entré.

De värmländska dansarna: Ana Strandberg, Cecilia Tomasdotter, Erik Eriksson, Isabell Hertzberg, Ola Stinnerbom, Sara Jane Göthlin och Tove Klang.

Låta ögonblicket inspirera

När ytterligare fem dansare samlas och börjar berätta om sina respektive verk blir flera beröringspunkter synliga. Flera vill låta stunden styra, samla inspiration i ögonblicket och från varandra. Det finns ett löst tema för ”Room X”: "Trygghet och otrygghet". Danskonstnärerna tolkar det olika.

– Jag sysslar utöver dans med bland annat film, och musik och scenografi, berättar Ana Strandberg som är uppväxt i Karlstad men numera verksam i Stockholm.

Tove Klang och Ana Strandberg (till höger).
Tove Klang och Ana Strandberg (till höger). Foto: Carl Edlom

– Så det jag ska göra här på museet blir en virvelvind av allt det. Det är mest inom hiphop, house och funk som jag verkar. Ett tema i det jag gör är masker och filter som vi människor tar på oss i saker vi gör.

Ola Stinnerbom tar upp tråden:

– Min mamma var same så jag jobbar mycket med samisk kultur i min moderna dans. Här finns också inslag av slagverk och jojk. Det ska bli spännande att se vad mötet oss dansare emellan ger för inspiration. Jag gillar att vara öppen.

Ola Stinnerbom är en av dansarna i ”Room X”.
Ola Stinnerbom är en av dansarna i ”Room X”. Foto: Carl Edlom

Projektet andas entusiasm och förväntan. För koncept, idé och iscensättning av "Room X" står Miguel Cortés och Clauine Ulrich som utgår från Malmö. Ett 30-tal personer ingår i det kreativa teamet som arbetar fram lösningar rörande bland annat ljud och ljus i museets olika lokaler. Det omfattande dansprojektet besöker endast tre ställen i landet – innan nedslaget i Karlstad har "Room X" besökt Jokkmokk och efter Värmland väntar Gävle.

– Det är ett mastodontverk, menar Christopher Grahn som arbetar på museet.

– "Room X" kommer att ta över hela byggnaden!

Sju yrkesverksamma värmländska dansare medverkar samt ytterligare lika många som kommer från andra delar av landet.

– Vid varje plats blir verket ett annat eftersom hälften av de medverkande plockas fram lokalt. I projektet finns det en uppmaning till de medverkande att interagera med varandra.

Tove Klang berättar om sin dans som utgår från en tydlig begränsning.

– Jag kommer hela tiden att hålla mig på en kvadratmeter. Det kommer ur att jag har jobbat mycket hemma och jag bor litet. Jag ser det här som ett stort experiment och är öppen för vad som kommer att hända.

Cecilia Tomasdotter är en av Karlstads dansprofiler med lång erfarenhet:

– Jag har skogen som tema. Där Tove kommer att vara på en kvadratmeter, kommer jag att vara precis överallt! Jag utgår från ett ställe där jag har mitt "tält", men kommer att ta mig till andra platser. Det blir ett utforskande, inte minst i mig själv – jag är en kvinna som åldras inom dans. Det finns mycket som är både tryggt och otryggt för en dansare.

Cecilia Tomasdotter.
Cecilia Tomasdotter. Foto: Carl Edlom

Under både lördag och söndag kommer de 14 dansarna att framföra sina verk under tre timmar. Isabell Hertzberg från Grums kommer att använda sig av en hel del teknik och har bland annat med sig två ingenjörer.

– Jag har med mig tre personer. Vi leker med ett möte mellan musik, dans och teknik. Jag kommer att ha programmerade sensorer på kroppen som på olika sätt påverkar trummor.

Så musiken anpassar sig efter dansen, inte vice versa?

– Ja, fast både och. Bara vissa rörelser, inte alla, får styra ljudet. Mycket bygger på improvisation.

Från vänster: Ola Stinnerbom, Erik Eriksson, Tove Klang, Ana Strandberg, Cecilia Tomasdotter och Isabell Hertzberg. Framför trappan: Evalena Lübeck och Lena Agnred från Karlstads Riksteaterförening.
Från vänster: Ola Stinnerbom, Erik Eriksson, Tove Klang, Ana Strandberg, Cecilia Tomasdotter och Isabell Hertzberg. Framför trappan: Evalena Lübeck och Lena Agnred från Karlstads Riksteaterförening.

En ny dansscen

"Room X" arrangeras genom ett samarbete mellan Värmlands museum, Karlstads Riksteaterförening och Riksteatern Värmland, ett samarbete som alla parter verkar måna om att utveckla.

– Tänk om museet skulle kunna bli en ny dansscen i Värmland, hoppas Evalena Lübeck på Karlstads Riksteaterförening.

– Den här typen av modern dans och i den här skalan har inte arrangerats på museet tidigare. Vilket gör det här extra roligt, säger Christopher Grahn.

Artikeltaggar

DansFritid och livsstilGävleGrumsJokkmokkMalmöMänskligtNöje/KulturOla StinnerbomSamerStockholmTove KlangVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.