Stålvallaskolans högstadium är räddat.
– Jag tror vi lägger ner utredningen, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Anders Nilsson (V) när NWT ringer.
Och så blir det.
– Ni ska få ett krig. Förbered er på det.
Lise-Lotte Djus i föräldraföreningen är inte nådig i sin kritik mot barn- och ungdomsnämnden i Filipstad när NWT möter henne och andra föräldrar i Lesjöfors på onsdagseftermiddagen.
– Det här ska de inte komma undan med, säger Linda Henningsson, som har tre barn och bor i Rämmen.
Barn- och ungdomsnämnden går back. Det fattas över 3 miljoner kronor. Därför gav nämnden skolchefen i uppdrag att utreda en eventuell nedläggning av högstadiet i Lesjöfors. Det var i april. Utredningen skulle ha varit klar för länge sedan, om inte pandemin kommit emellan.
Det har föräldrarna här inte haft en aning om. De fick veta det av en slump bara häromdagen, säger de, när högstadieelevernas föräldrar fick information på webben om att deras ungdomar skulle få prova på att gå på Ferlinskolan ett par dagar, för att bilda sig en uppfattning om det.
Lise-Lotte Djus kontaktade omedelbart kommunen, och fick tillsammans med några andra föräldrar ett möte med skolchefen på tisdagseftermiddagen.
– Hur skulle ungdomar kunna bilda sig en uppfattning genom att gå ett par dagar på en större skola? säger hon. Det kan ju verka väldigt spännande med nya människor och intryck, men hur ska de kunna se konsekvenserna?
På bara några timmar växlade föräldrarnas oro upp till en storm på sociala medier, och man uppmanade till bojkott av prova-på-dagarna. Bara en elev anmälde sig.
Oron, vreden är mångfacetterad. Barnen är trygga på den lilla högstadieskolan med 40 elever, där alla känner varandra och blir sedda, menar föräldrarna.
– Det är inte minst viktigt för barn med särskilda behov, säger Linda Henningsson. Det finns föräldrar som flyttat sina barn hit från Filipstad av den anledningen.
Långa dagar
Det blir också långa dagar för ungdomarna.
– De får gå upp före klockan sex, för att komma till Lesjöfors klockan sju, när bussen till Filipstad går, säger trebarnsföräldern Linda Johansson, som bor i Rämmen. Sedan är de inte hemma förrän halv fem, då är det läxor och mat. Fritidsaktiviteter kan de glömma, och att vara med kompisar. Det kommer det inte att finnas vare sig ork eller tid för.
Nedläggningen av högstadiet skulle vara ett dråpslag för hela bygden, menar de.
– Företagen får svårare att rekrytera personal, säger Peteris Laubert, som själv varit chef för flera företag. Det är inget måste för internationella bolag att ha verksamhet här, det har de enbart för att det finns yrkesskicklig personal. Sedan faller fastighetspriserna...
– Protestlistor är utlagda, säger Linda Henningsson.
– Vi får kalla till ett stormöte, säger Lise-Lotte Djus.
De nämner också möjligheten att starta en friskola.
Backar i frågan
Men det kommer inte att behövas. När NWT kontaktar barn- och ungdomsnämndens ordförande Anders Nilsson (V) på torsdagen, och han redogjort för bakgrunden - att pengarna inte räcker för skolorna i kommunen- och talat om svårigheter att rekrytera personal till Stålvallaskolan- tre lärare är över 70 år, säger han- så hejdar han sig ett ögonblick.
– Jag tror att vi lägger ner utredningen, säger han. Det är inte så att vi inte tagit åt oss den här stormen som blåst upp på sociala medier. Vi politiker är inga hårdhudade monster.
– Jag är själv från Lesjöfors, så det är klart att jag förstår att det rör upp känslor, men det är svårt att arbeta politiskt och bedriva en verksamhet när det rör sådant här, och man inte ens kan låta tjänstemän ta fram ett underlag, utan att det blåser upp till storm.
Han beklagar också att barnen i Lesjöfors inte fick chansen att prova på Ferlinskolan ett par dagar. För enligt barnkonventionen ska de vara delaktiga i beslut som rör dem själva.
– Nämnden var enig om det, även om en del inte står för det nu när det blåser. Varför skulle de inte själva få se hur det är att gå på Ferlinskolan och bilda sig en uppfattning om det? Den enda konsekvensbeskrivning de har nu, är den de får genom sina föräldrar.
Anders Nilsson säger att det kommer ett pressmeddelande om ärendet. Och i det bekräftas att utredningen är nerlagd:
”Idag har vi gett uppdraget till förvaltning /skolchef Sten-Åke Eriksson att stoppa utredningen om en förändring av högstadiet i Lesjöfors”.
Anders Nilsson och vice ordförande J ohan Larsson (S) skriver i pressmeddelandet att de inte kan gå vidare utan att ungdomarna i Lesjöfors fått testa skolan i Filipstad.
”I enlighet med barnkonventionens artikel 12 om att barn har rätt att få uttrycka sina åsikter och att de också ska tillmätas betydelse, ville vi ge ungdomarna möjlighet att få uttrycka sina egna känslor och åsikter . Endast en elev har tackat ja och då anser vi att det omöjliggör en rättvis bild av ungdomarnas åsikter. Vi väljer därför att avsluta utredningen”.
– Nu står håret på mina armar, säger Lise-Lotte Djus. Tårarna kommer. Vilken julklapp!
Vad händer nu?
– Vi får försöka hitta pengar på annat håll, säger Anders Nilsson. Sedan får väl nästa ordförande och nämnd ta hand om det här.