Ambulanssjukvården i Värmland kan utökas, bland annat i Arvika och Säffle.
Nästa vecka föreslås hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om förstärkningar för runt sju miljoner.
Förslaget innehåller flera delar. En del handlar om att förstärka med en akutambulans i Arvika i 40 timmar per vecka. En annan att förstärka liggande sjuktransporter i Säffle lika mycket.
Utöver det handlar det om att förstärka sjuksköterskebemanningen på SOS Alarm och på servicelinjebussarna. Liksom om ta kontakt med Munkfors och Forshaga kommuner för att utveckla vården innan patienten når sjukhus i Munkfors och Deje.
Bakgrunden är ett förslag från Region Värmlands styrande koalition Värmlandssamverkan och Vänsterpartiet från december förra året. Man ville utreda hur ambulansorganisationen kan förstärkas för att minska klyftorna i utryckningstider och utveckla hela den så kallade prehospitala vården.
Stora skillnader
I dag är det stora skillnader i utryckningstiderna mellan olika delar av Värmland. Genomsnittet är lägst i Kristinehamns kommun med 8,9 minuter och högst i Eda kommun med 23,5 minuter.
Det är inte ovanligt att ambulansen i Charlottenberg får åka till Arvika och vara redo för uppdrag där när alla ambulanserna i Arvika är upptagna. Därför föreslås nu en förstärkning med en ambulans i Arvika i 40 timmar i veckan.
Ambulanser får ofta flytta patienter mellan sjukvårdsinrättningar eller till bostaden. För att minska behovet av det i Säffleregionen föreslås ytterligare en liggande sjuktransport i Säffle dagtid på vardagar.
Färre akuta uppdrag
Ett annat av förslagen är att utöka den tid som sjuksköterskor finns tillgängliga för SOS Alarm. Under de två och ett halvt år som man arbetat så vissa tider i veckan har antalet akuta ambulansuppdrag minskat med tio procent under de tider sjuksköterskorna var i tjänst. Bedömningarna av vårdbehovet blir mer precisa med sjuksköterskor, enligt underlaget. Utökas tiden tror regionen att de akuta larmen kan minska ännu mer.
Statistik visar att en flytt av dagambulansen från Munkfors till Deje skulle göra att runt 7 100 fler invånare kan få hjälp inom 20 minuter. Det skulle höja andelen invånare i länet som nås inom den tiden från 84,5 procent till 86,9 procent. Här är förslaget att regionen ska ta kontakt med Forshaga och Munkfors kommuner för en diskussion.
Hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträder på tisdag nästa vecka.
Prehospital vård och ambulanssjukvård
Prehospital vård är den vård som sker mellan att en person får behov av sjukvård och att hen kommer till en vårdcentral eller ett sjukhus. Det kan till exempel vara vård som ges på en olycksplats eller i en ambulans.
Ambulanssjukvården i Värmland har gått från endast ambulanser till att även innehålla ambulanshelikopter, akutbil, bedömningsenheter, liggande sjuktransporter, ambulansutrustade bussar och regionanställda sjuksköterskor på 1177 och SOS Alarm.
Antalet larm till ambulansen har ökat från 15 035 år 2015 till 15 339 år 2020.
Den genomsnittliga utryckningstiden har minskat från 13,4 minuter år 2015 till 12,7 minuter i år. Men skillnaderna är stora mellan olika kommuner.
Källa: Region Värmland