Hoppa till huvudinnehållet

Tingsrätten får betala för brister i arbetsmiljön

Publicerad:
Reporter Gunilla Rung Klint
Gunilla Rung Klint
gunilla.rung@nwt.se
Värmlands tingsrätt riskerar att få betala 325 000 kronor i vite om inte brister i arbetsmiljön åtgärdas.
Värmlands tingsrätt riskerar att få betala 325 000 kronor i vite om inte brister i arbetsmiljön åtgärdas. Foto: Joachim Lagercrantz

Arbetsmiljöproblemen på Värmlands tingsrätt ska fortfarande vara så omfattande att Arbetsmiljöverket yrkar på ett vite på 25 000 kronor och hotar med ytterligare vite på 300 000 kronor.

"Risk att rättssäkerhet äventyras"

NWT har i flera artiklar beskrivit arbetssituationen på tingsrätten i Karlstad.

På Arbetsmiljöverkets bord finns två ärenden. Det ena handlar om arbetsbördan för handläggarna, det andra har sin grund i en anmälan om kränkande särbehandling.

Domare anmäler lagman för kränkande särbehandlingArbetsmiljöverket agerar mot tingsrätten – hotar med vite

I somras hotade Arbetsmiljöverket med ett vite på 100 000 kronor, om tingsrätten inte kom till rätta med den höga arbetsbelastningen före september månads utgång:

– Gruppen var överens om att de inte orkar fortsätta med samma höga belastning länge till och att det behövs åtgärder på kort sikt som leder till en förbättring. Om inget görs nu kommer fler välja att sluta eller blir sjuka.

Vid en uppföljning i oktober fanns Arbetsmiljöverket att det fortfarande finns brister.

Yrkar på vite

Nu sätter Arbetsmiljöverket ner foten:

– Arbetsbelastningen för era domstolshandläggare har varit för hög under flera år vilket både vår handläggning och era undersökningar visar. Antalet mål per handläggare har ökat med i snitt 70-80 per handläggare det senaste året. Det tillkommer också brådskande arbetsuppgifter varje vecka som någon måste utföra

En rad åtgärder har vidtagits, därför yrkar Arbetsmiljöverket att förvaltningsrätten utdömer ett vite på 25 000 kronor istället för 100 000.

När det gäller kränkande särbehandling och konflikter på arbetsplatsen ställer Arbetsmiljöverket krav på en rad åtgärder som ska vara genomförda den 29 april. Om så inte sker riskerar tingsrätten ytterligare 300 000 kronor i vite.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöArbetsmiljöverketKarlstadNyheterVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.