Politiker om akuten: ”Vill gärna bemanna vårdcentralen igen”

Publicerad:
Mobil närsjukvård ser politiker i styrande Värmlandssamverkan som ett sätt att minska trycket och väntetiderna på länets akutmottagningar. Foto: HP Skoglund

Rekordlånga väntetider och högt tryck. Läget är tufft på länets akutmottagningar.

På Centralsjukhuset kräver facken åtgärder.

NWT har frågat ledande regionpolitiker vad de tänker göra åt situationen.

NWT har tidigare berättat om att fyra patienter av tio får vänta minst fyra timmar på akutmottagningarna i länet. På akuten i Karlstad kräver skyddsombud åtgärder mot vad som beskrivs som en ohållbar arbetsmiljö.

Fackförbund anmäler akuten i Karlstad: “Patienter har legat nedkissade i timmar”

Vi ställde frågor till Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen, Marianne Utterdahl (SIV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Eva Julin Dombrowe (L), regionråd och ansvarig för slutenvården samt oppositionsråden Mats Sandström (S) och Ulric Andersson (S).

Marianne Utterdahl (SIV) tror att mobil närvård i hela länet och fler närvårdsenheter kan avlasta akutmottagningarna.
Marianne Utterdahl (SIV) tror att mobil närvård i hela länet och fler närvårdsenheter kan avlasta akutmottagningarna. Foto: Tommy Andersson

De tre förstnämnda ingår i Värmlandssamverkan, koalitionen som styr regionen i minoritet.

”Vi har täta dialoger med verksamheten”, skriver Fredrik Larsson, Marianne Utterdahl och Eva Julin Dombrowe i ett gemensamt mejlsvar.

Ny akut planeras

De konstaterar att akutens lokaler i Karlstad inte är anpassade för den mängd patienter som söker sig dit i dag.

”Därför planeras det för en ny akut nu när nya CSK byggs. I den processen är det viktigt att medarbetarna är delaktiga så att arbetsmiljön blir hållbar”, skriver de.

Akutens verksamhetschef i Karlstad, Ulrika Nilsson, sa till NWT förra veckan att bristen på vårdplatser gör att patienter blir kvar på akuten.

För att åtgärda platsbristen vill Fredrik Larsson, Marianne Utterdahl och Eva Julin Dombrowe införa mobil närsjukvård i hela länet och ett uppdrag att ”undersöka möjligheten till en eller två nya närvårdsenheter i länet”.

De vill också bemanna vårdcentralen på akuten igen och jobbar för att vårdcentraler och 1177 ska bli mer tillgängliga.

S vill satsa på personal

Oppositionsrådet Mats Sandström svarar för Socialdemokraterna och skriver att läget beror på ”flera andra brister i den värmländska sjukvården” och fortsätter: ”Som politiker ställer vi krav på förbättringar och åtgärder.” Han vill se satsningar på personalen, som gör att det både går att rekrytera och behålla personal och pekar på att även vårdcentralernas tillgänglighet är ett bekymmer. ”Även telefontillgängligheten till 1177 måste bli betydligt bättre.”

Oppositionsrådet Mats Sandström (S) vill bland annat se bättre tillgänglighet till 1177 och vårdcentraler för att minska trycket på akuten.
Oppositionsrådet Mats Sandström (S) vill bland annat se bättre tillgänglighet till 1177 och vårdcentraler för att minska trycket på akuten.

Socialdemokraterna vill också se en informationsinsats: ”Vi tror också att det behövs ytterligare satsning på information till värmlänningarna om hur sjukvårdens olika delar fungerar.”

Politikerna som tillfrågades satt under tisdagen i regionstyrelsemöte, därför kom svaren i mejlform.

Artikeltaggar

1177 VårdguidenAkutsjukvårdArbeteCentralsjukhuset i KarlstadEva Julin DombroweFredrik LarssonKarlstadMarianne UtterdahlMats SandströmRegion VärmlandSjukvårdSkyddsombudUlric AnderssonVård och omsorgVårdcentralerVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare