Hoppa till huvudinnehållet

Öka byggandet så fler kan äga småhus

Publicerad:
Vi kristdemokrater ser det som ett långsiktigt problem om byggande av småhus inte motsvarar efterfrågan och vill därför öka småhusbyggnationen i Sverige, skriver Larry Söder.
Vi kristdemokrater ser det som ett långsiktigt problem om byggande av småhus inte motsvarar efterfrågan och vill därför öka småhusbyggnationen i Sverige, skriver Larry Söder. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Barnfamiljer som bor i hyreslägenhet men som vill ha småhus när familjen växer har svårt att finansiera ett byte av bostad, skriver Larry Söder.

Priset på bostäder har ökat dramatiskt de senaste 10 åren. Fastighetsägare runt om i landet har sett sina fastigheter stiga i värde, vilket tillsammans med dagens kreditrestriktioner gör att husdrömmen för allt fler blir en avlägsen dröm. Barnfamiljer som bor i hyreslägenhet men som vill ha småhus när familjen växer har svårt att finansiera ett byte av bostad. Samtidigt som ungdomar som vill ha en lägenhet och flytta hemifrån för första gången blir fast i långa bostadsköer.

Nyligen tog Timbro fram en rapport som heter ”Kommunerna som inte ville bygga”. De tar fasta på att bostadskrisen som skapats av för lågt bostadsbyggande tar sig i uttryck i långa köer till hyreslägenheter och höga priser på villor och bostadsrätter.

Hyresgästföreningen har i en ny rapport konstaterat att 200 000 ungdomar bor ofrivilligt hemma, vilket påvisar den bostadskris och ur funktion den är.

Så skriver du en debattartikel

Jag delar uppfattningen att Sveriges kommuner planerar och bygger alldeles för lite bostäder. 7 av 10 medborgare vill bo i småhus men i dag bygger vi väldigt få småhus.

Konsekvensen av det så låga byggandet blir att människor kommer i fel bostadsform. Framför allt ungdomar har svårt att ta sig ut på den ägda bostadsmarknaden. Människor kommer ha svårt att finansiera ett köp av radhus eller villa på grund av de stigande priserna och kreditrestriktionerna.

Därför föreslår Kristdemokraterna att se över kreditrestriktionerna så det blir enklare att låna till investeringar i småhus samt införa en planeringsbonus för kommunerna som ökar småhusplaneringen i sin kommun.

Därtill vill vi låta länsstyrelserna peka ut lämpliga områden att bygga småhus, som hjälp och stöd för kommunerna samt införa startlån och bosparande som inriktar sig på att få ungdomar enklare kan ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.

Vi kristdemokrater ser det som ett långsiktigt problem om byggande av småhus inte motsvarar efterfrågan och vill därför öka småhusbyggnationen i Sverige. Särskilt eftersom småhus är bäst för samhället ur ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

Larry Söder (KD)

Bostadspolitisk talesperson

Artikeltaggar

BolånBostadsmarknadBostadspolitikDebattFlerfamiljshusHus och hemHyresgästföreningenKommunerKristdemokraternaLänsstyrelsenStadsbyggnadTimbro