Hoppa till huvudinnehållet

Lundberg (C) om Gillbergs agerande: ”Respektlöst”

Publicerad:
Sunnes kommunalråd Kristina Lundberg (C) reagerar på att kommunstyrelseledamoten Björn Gillberg (HS) yrkat avslag i ett ärende han själv initierat.
Sunnes kommunalråd Kristina Lundberg (C) reagerar på att kommunstyrelseledamoten Björn Gillberg (HS) yrkat avslag i ett ärende han själv initierat.

Efter turerna kring Sunne Fastighets AB fortsätter det politiska efterspelet. Detta sedan Björn Gillberg (HS) reserverat sig och yrkat avslag gällande kommunstyrelsens beslut om yttrande med anledning av hans eget överklagande.

– Det tyder på brist på respekt att agera så, säger Kristina Lundberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Björn Gillberg har till Förvaltningsrätten överklagat Sunne kommunfullmäktiges beslut att rikta misstroende mot tre ledamöter av Sunne Fastighets AB:s styrelse, med yrkande om att beslutet undanröjes.

Sedan kommunen förelagts att yttra sig gällande laglighetsprövningen presenterades följande yttrande, undertecknat Kristina Lundberg och kommunchefen Petra Svedberg:

”Kommunen bestrider att det överklagade beslutet ska upphävas på de grunder Björn Gillberg anför i sin överklagan. Punkt 1 i kommunfullmäktiges beslut är en motivering av de efterföljande besluten punkt 3-5 att entlediga styrelseledamöter och ersättare i Sunne Fastighets AB i enlighet med kommunallagen och aktiebolagslagen. Ett entledigande av en styrelseledamot i ett kommunalt bolag behöver inte formellt motiveras. I detta fall fann kommunfullmäktige det lämpligt att motivera entledigandet”.

Yttrandet antogs på tisdagen av en enig kommunstyrelse, frånsett Björn Gillberg som alltså i stället yrkade avslag och reserverade sig mot majoritetens beslut. Detta gör Kristina Lundberg märkbart irriterad.

– Som kommunstyrelse är vi kommunfullmäktiges förlängda arm. Det tyder därför på brist på respekt att som enskild ledamot göra så här gällande ett ärende man själv initierat. Det är viktigt att kunna skilja på sina olika roller, säger hon.

Björn Gillberg tycker inte att han har agerat märkligt.

– Att jag reserverar mig mot beslutet att bestrida mitt yrkande är naturligt. Det är självklart att jag följer upp mitt eget ställningstagande, både som politiker och privatperson, säger han och tillägger:

– Frågan om att på kommunal nivå kunna rikta misstroende mot politiker och avsätta dem har varit uppe i riksdagen flera gånger, men hittills har man sagt nej.

Artikeltaggar

Björn GillbergKristina LundbergNyheterSunneSunne Fastighets ABSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.