Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Tveta friskola får bygga förskola

Publicerad:
Tveta friskola
Tveta friskola Foto: Carolina Schützer

Barn- och utbildningsnämnden har i ett års tid sagt nej till Tveta friskolas önskemål om att starta förskola. Men nu har man ändrat sig.

– Vi ger dem möjlighet att starta upp om det fortfarande finns underlag.

Det säger Thomas Jarlhamre (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden (BUN) som vid sitt senaste sammanträde godkände ansökan från Tveta friskolas ekonomiska förening.

Det handlar om att starta en förskola med 30 platser. Friskolans önskemål var att starta förskolan den här höstterminen men BUN sade nej vilket överklagades. Nu har nämndens politiker sagt ja.

– Barn- och utbildningsförvaltningen har utrett all förskoleverksamhet i kommunen och i anslutning till det har nämnden enats om att ge Tveta en möjlighet att starta upp om det fortfarande finns underlag och intresse, säger Putte Grötting (C) som är nämndens vice ordförande.

Eldflugan får utvidga

Samtidigt ger man personalkooperativet Förskolan Eldflugan tillstånd att utöka sin verksamhet med fem förskoleplatser. Kooperativet har sett en ökad efterfrågan som man vill möta. Idag har Eldflugan 52 förskoleplatser.

BUN hade på sammanträdet ett flertal sparförslag som man beslutade att inte gå vidare med. Det betyder att den lyckosamma satsningen på samverkande socialpedagoger kan fortsätta.

– Det handlar om att fånga upp skolans så kallade hemmasittare. Socialpedagogerna utför ett oerhört viktigt arbete sett ur både BUN:s och socialnämndens synvinkel, säger Thomas Jarlhamre.

Förstalärarsystem

Nämnden beslutade också att behålla förstalärarsystemet.

– Det handlar om ett team som jobbar med att stötta pedagoger i verksamheten. Det är också ett mycket viktigt och lyckat system som vi måste behålla, säger Putte Grötting.

Han och Thomas Jarlhamre har tillsammans med nämndens övriga ledamöter arbetat med ett tufft sparbeting i tre år.

– Vi har en väldigt kostsam skolform i Säffle beroende på att vi har så många skolor på landsbygden. Men inom förvaltningen har man gjort ett fantastiskt arbete när man hanterat sparbetinget och fått bromsa sig framåt, säger Thomas Jarlhamre.

– Verksamheten har gått igenom ett stålbad men nu ser vi att verksamheten börjar komma i balans och då hoppas vi hamna i ett läge där vi kan göra vissa av de prioriteringar som behövs för att stötta verksamheten. Vi börjar äntligen se på framtiden med viss tillförsikt, säger Thomas Jarlhamre.

Nämnden säger att det inte kan ske fler besparingar på de mindre barnen. Den besparing som nu måste ske görs i stället på Lärcenters vuxenutbildning där man tar bort vissa lärarledda kurser för att i stället köpa in in distansundervisning genom NTI, Komvux på distans.

– Det är ett klent elevunderlag som tvingar oss till den besparingen. Lärcenter har varit förskonade från besparingar men kommer inte undan längre, säger Thomas Jarlhamre.

Förändringen innebär att två tjänster försvinner på SIF (Svenska för invandrare).

Artikeltaggar

NyheterPutte GröttingSäffle kommunSkola och utbildningThomas JarlhamreTveta friskola

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.