Hoppa till huvudinnehållet

Färjestad lånar back från Mora: ”Finns en hel del att gilla”

Publicerad:
Färjestad lånar in backen Gustav Berglund från Mora, under onsdagen tränade han med sina nya lagkamrater för första gången.
Färjestad lånar in backen Gustav Berglund från Mora, under onsdagen tränade han med sina nya lagkamrater för första gången. Foto: ERIK MÅRTENSSON

Färjestad har tidigare berättat att man är på backjakt – ett sökande flera SHL-klubbar varit ute på den senaste tiden. Nu står det klart att FBK lånar in Gustav Berglund från Mora.

– Det här är en kille som spelade JVM i fjol, som har kommit lite snett in i Mora och är redo för en ny utmaning, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin om backlånet.

Gustav Berglund, 20 år gammal, har spelat 10 matcher i Mora den här säsongen och på dessa gjort två mål och en assist.

De senaste säsongerna har han tillhört Frölundas juniorled, och säsongen 19/20 gjorde han åtta SHL-matcher för klubben. Förra säsongen lånades han ut till Västerås, och där svarade han för fem assist på 31 matcher.

Nu lånas han in av Färjestad, som under hösten haft en del frågetecken på backsidan. Jens Westin rehabiliteras för hjärnskakning, Jesse Virtanen har haft en strulig säsong såhär långt och har tvingats stå över en del matcher på grund av en mellankroppsskada. Om en vecka kommer uttagningen till vinterns JVM och där lär Joel Nyström finnas med.

– Vi har tittat på att bredda backsidan under några veckor. Det har varit en avvägning att få in en kille som kan acceptera rollen att vara redo att hoppa in om det behövs, samtidigt som vi vill hitta egenskaper vi tycker att vi saknar. Det här är en kille som spelade JVM i fjol, som har kommit lite snett in i Mora och är redo för en ny utmaning. Det som är tilltalande om man ser på hur vår backbesättning är utformad, är att han har lite storlek och är rightskytt. Det finns en hel del att gilla, säger Wallin.

Finns det någon prognos för när han kan debutera?

– Nej, han kommer in idag och vi ska på is med laget nu och vi tar det därifrån. Nu har vi sex backar i spel, och det här är förutsättningslöst från båda sidor. Han ska komma hit och bidra på träning och match också frampå.

”Smånervös”

För Gustav Berglunds del blev det rakt in i hetluften med träning direkt.

– Det var lite smånervöst. Man vill visa sina bästa sidor direkt, skönt att köra. Det känns allmänt kul och jag är taggad, säger 20-åringen.

Under inledningen av säsongen spelade Berglund kontinuerligt med Mora - den senaste tiden har det blivit betydligt mer sparsamt.

Nu får han chansen att visa upp sig hos FBK.

– Det är värdefullt för mig. Jag ser verkligen fram emot det och det är alltid bra att få lite nya ögon på sig och knyta nya kontakter.

Han beskriver sig som en rörlig tvåvägsback som gillar att följa med upp i anfallen och hoppas så småningom få dra på sig matchtröjan för Färjestad.

– Jag tar det som det kommer, dyker chansen upp så ska jag göra mitt bästa och köra!

Krönika: En kväll där Färjestads brister blev tydliga

Det har gått några veckor sedan Rickard Wallin klev in som sportdirektör efter att tidigare general managern Peter Jakobsson fick lämna sin tjänst. Hektiska tider, minst sagt.

– Man lär sig varje dag på jobbet brukar man säga, för min del är det verkligen så. Det finns gott om folk omkring som man kan fråga, och det gör jag så mycket jag kan. Att lära sig prioritera sin tid är också en bit, det kommer med erfarenheten. Men ja, det har varit en del att göra, säger Wallin med ett skratt.

Här är Eliassons ersättare: ”Älskar att tävla”Wallin om Eliassons framtid – och backjakten: ”Ingen optimal situation”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrHockeyallsvenskanIshockeyMora IKSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.