Christian Edwertz: ”Värmland går mot en ljus framtid”

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Christian Edwertz, kommunikationsstrateg som driver Edwertz kommunikation i Karlstad.
Foto: Lisa Olaison
I juni kommer det springa ut drygt 3 000 glada, sjungande och ibland lite irriterande studenter från gymnasieskolor runt om i länet. Mer än hälften av dem är utbildade i entreprenörskap och företagsamhet.

Och på just det är vi i Värmland bäst i hela Sverige.

Svenskt näringsliv kom nyligen med en undersökning rörande företagsklimatet i landet, en ganska dyster läsning för oss värmlänningar. Generöst räknat kommer fyra, fem kommuner undan med godkänt eller bättre, samtidigt som två tredjedelar av länets kommuner hamnar ganska långt ned på listan. Och när det dessutom finns lärda i Stockholm som beskriver vårt län som en skräpyta så är det ibland lätt att börja tro att vi inte är så bra.

Men det är vi. Det är bara att de andra inte fattat det än.

För om någon skulle fråga mig om jag skulle vilja satsa på ett län där mer än hälften av alla gymnasieelever har fått öva på sina färdigheter inom entreprenörskap och på att bli de allra bästa medarbetarna som är möjligt. Ett län där minst en grundskola i varje kommun samarbetar med näringslivet i form av konkreta utmaningar från företag som eleverna ska finna svar på. Där drygt 1200 elever i årskurs fyra till nio ger sina kreativa lösningar på de problemställningar som företagen faktiskt står inför. Lösningar som inte sällan går rätt in i produktion hos företagen. Ett län med massor av företag som vill ge så många elever som möjligt chansen att utveckla sina förmågor på bästa sätt. Och framför allt ett län med engagerade skolledare, rektorer och lärare som varje dag formar denna talangbas.

Ja, då är svaret givet.

Inget annat län är i närheten av Värmland när det kommer till att ge unga chansen att utveckla sina förmågor och bli mer företagsamma. Inte nödvändigtvis företagare, men kapabla medborgare med en god inblick i vad som krävs i arbetslivet oavsett yrke, bransch eller sektor.

Vän av ordning undrar såklart vilka bevis jag har för dessa påståenden, och till grund ligger Ung företagsamhet Sveriges sammanställning av de senaste årens siffror gällande elever som drivit UF-företag eller genomgått någon av de olika utbildningarna på grundskolan. Statistiken visar att Ung företagsamhet Värmland varit bäst på gymnasiet och att man nu även tillhör den absoluta toppen på grundskolan. Nyckeln till framgången är samarbetet mellan skola och näringsliv. Engagerade lärare och lika engagerade företag som länkas samman av det värmländska regionkontoret – som för övrigt drivs av ett gäng medarbetare som alla drivit UF-företag och har en snittålder strax under 25 år – är ett svårslaget framgångsrecept.

Allt detta tillsammans med att digitaliseringen accelererat såväl möjligheterna som acceptansen för distansarbete gör att jag är övertygad om att Värmland går mot en ljus framtid.

Christian Edwertz