Hoppa till huvudinnehållet

Välj Giving Tuesday – inte Black Friday

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De flesta är i dag medvetna om att vi behöver minska konsumtionen rejält. Jordens resurser räcker helt enkelt inte till, skriver Alexandra Davidsson och Charlotte Rydh.

På tisdag är det Giving Tuesday, givandets egen dag. Den äger rum direkt efter Black Friday och Cyber Monday, och startade just som en reaktion mot alla de dagar i november som handlar om shopping och konsumtion. I dag är Giving Tuesday en global folkrörelse som sätter engagemanget i centrum och uppmärksammar allt positivt som görs i samhället.

Alexandra Davidsson, generalsekreterare, Medveten Konsumtion
Alexandra Davidsson, generalsekreterare, Medveten Konsumtion Foto: Daniel Söderberg/Greenpix

Vi vill att Giving Tuesday ska bli det självklara valet före Black Friday och andra konsumtionsdagar i Sverige. Giving Tuesday växer över hela världen och vi har fortfarande bara sett början här i Sverige. De flesta är i dag medvetna om att vi behöver minska konsumtionen rejält. Jordens resurser räcker helt enkelt inte till. Dessutom har den pandemi vi alla befunnit oss i under så lång tid gjort oss mer medvetna om betydelsen av en god gärning eller positiv handling, liten som stor.

Så skriver du en debattartikel

Trots svenskarnas medvetenhet om hur konsumtionens klimatpåverkan ser ut förväntas vi enligt HUI shoppa för rekordhöga 86,7 miljarder kronor denna jul, nu när vi kan ses fysiskt igen. Och enligt Svensk handel planerar var fjärde svensk att de kommer köpa julklappar under Black Friday eller Black Week nu i november. För att sätta denna enorma siffra i perspektiv så ligger Sveriges totala budget för klimat- och miljöåtgärder för 2022 på 12 miljarder kronor.

Charlotte Rydh, generalsekreterare, Giva Sverige – branschföreningen för tryggt givande
Charlotte Rydh, generalsekreterare, Giva Sverige – branschföreningen för tryggt givande Foto: Giva Sverige

Black Friday går i korta drag ut på starkt rabatterade köperbjudanden där den skarpa tidsbegränsningen är en del av köpargumentet, vilket gör att många köp inte hinner tänkas igenom. Detta blir extra intressant när det kopplas till en undersökning som Blocket gjorde 2020, som visade att sju av tio svenskar fått julklappar de inte velat ha – och att oönskade julklappar börjar säljas på Blocket redan på julaftonsmorgon.

Det behöver bli enklare för konsumenter att göra rätt, och det är hög tid att företagen hjälper till i denna förändringsresa. Vårt budskap till reaföretagen: Kom med i matchen, inse att det är 2021 och ta ert samhällsansvar. Hoppa över Black Friday och satsa på Giving Tuesday istället.

Giving Tuesday skapades 2012 med en enkel idé: en dag som uppmuntrar människor att göra gott. Dagen rymmer givande i bred bemärkelse och lyfter fram generositet, medmänsklighet och allt positivt som görs i samhället. I dag är mer än 70 av världens länder och miljontals människor med. ”Alla kan göra något” är budskapet som får hela världen att hänga ihop. Och konceptet är enkelt: ge en gåva eller av din tid och uppmuntra andra att göra detsamma. Tillsammans kan vi göra världen lite bättre.

Den 30 november samlas organisationer, företag, föreningar och privatpersoner världen över för att manifestera de goda gärningarnas förändringskraft.

Vad gör du på Giving Tuesday?

Alexandra Davidsson

Generalsekreterare, Medveten konsumtion

Charlotte Rydh

Generalsekreterare, Giva Sverige – branschföreningen för tryggt givande

Artikeltaggar

Black fridayBlocketButikerCharlotte RydhDebattHUI researchKlimatMedveten konsumtionSvensk handelVälgörenhet