Uppsägningen gick från panik till succé för Combihörnan

Publicerad:
Anna-Lena och Thomas Wennberg och parets son Daniel Zausnig är glada över att satsningen på den nya lokalen gått bra – faktiskt så bra att man nu har öppnat en butik intill den tidigare. Foto: Lisa Olaison

När Combihörnan blev uppsagd från källarlokalen på Norrstrand i Karlstad där den hade funnits i närmare 50 år visste inte ägarna Thomas och Anna-Lena Wennberg vad de skulle göra.

Nödlösningen de tvingades till visade sig vara en lyckträff. Omsättningen är betydligt högre i den nya lokalen och nu öppnar paret en butik till.

Inramningsverkstaden och specialbutiken för konstnärsmaterial Combihörnan är en institution i Karlstads konstliv. Bland kunderna finns stans mest namnkunniga konstnärer, men butiken är också känd bland vanliga Karlstadsbor som vill ha bilder inramade eller utskrivna.

I december 2019 fick ägarna, paret Wennberg från Karlstad, ett chockbesked. Bostadsrättsföreningen som de hyrde av sa upp dem. Det innebar att de var tvungna att hitta en ny lokal innan uppsägningstiden löpte ut.

– Då såg vi att den här lokalen var till salu. Vi hade panik och köpte den samma vecka, säger Thomas Wennberg.

Lokalen i fråga ligger på Sundstasidan vid rondellen på Nobelplan. I lokalen låg tidigare en bilhandel.

I en tid när allt fler gör sina inköp på nätet känns det bra att stå för klassisk, personlig service, menar Thomas och Anna-Lena Wennberg som har gett Combihörnan nytt liv i ny lokal.
I en tid när allt fler gör sina inköp på nätet känns det bra att stå för klassisk, personlig service, menar Thomas och Anna-Lena Wennberg som har gett Combihörnan nytt liv i ny lokal. Foto: Lisa Olaison

Det var ingen drömlokal för paret Wennberg. Läget kändes lite anonymt och i lokalen fanns en stark lukt från tiden då det var bilar och motorer som hanterades här.

– Det kändes lite sunkigt, säger Thomas.

Men de hade inte direkt något val och fick göra det bästa av situationen.

Det innebar totalrenovering av den nya lokalen samtidigt som de höll sin gamla butik öppen. I maj förra året öppnade de den nya butiken.

Thomas Wennberg köpte in sig som delägare i Combihörnan för 20 år sedan. Fem år senare blev han ensam ägare. Nu arbetar han i ljusa, nyrenoverade lokaler där han slipper gå 60 meter mellan verkstad och butik.
Thomas Wennberg köpte in sig som delägare i Combihörnan för 20 år sedan. Fem år senare blev han ensam ägare. Nu arbetar han i ljusa, nyrenoverade lokaler där han slipper gå 60 meter mellan verkstad och butik. Foto: Lisa Olaison

Den nya lokalen är större än tidigare, och det utnyttjade ägarna genom att utöka butiksytan. Satsningen har fallit väl ut. Butiken går bra, och försäljningen från inramningar och printarbeten ökar också.

– Vi har ökat omsättningen med minst 30 procent sedan vi flyttade, säger Thomas Wennberg.

Bättre skyltläge

Läget visade sig vara till och med bättre än det tidigare. Butiksskylten exponeras mot all trafik som passerar rondellen vid Circle K, och tillgången på p-platser är bättre än tidigare.

– Men det bästa är att vi har allt på samma ställe. Förut hade vi verkstaden i ena änden av huset och butiken i den andra. Man fick springa fram och tillbaka och det var inte så bra när man jobbade ensam.

Butiken med konstnärsmaterial är betydligt större i den nya lokalen, och nu öppnar ägarna dessutom en helt ny butik intill den tidigare.
Butiken med konstnärsmaterial är betydligt större i den nya lokalen, och nu öppnar ägarna dessutom en helt ny butik intill den tidigare. Foto: Lisa Olaison

Flytten gick alltså från mardröm till lyckträff. Det känns bra inte minst för för Anna-Lena, som i samband med nysatsningen sa upp sin fasta lärartjänst i Karlstads kommun för att gå in på heltid i företaget.

– Dessförinnan hade jag under en tid jobbat 50/50 mellan lärarjobbet och Combihörnan, men då bestämde jag mig för att satsa mer på företaget.

Sonen också anställd

I företaget arbetar också sonen Daniel Zausnig, 30 år. Han tar hand om allt printarbete, och stöttar upp i butiken när det behövs.

Föräldrarna kommer att behöva hans hjälp i butiken ännu mer framöver. För sedan en dryg vecka är det två butiker som ska bemannas. Vägg i vägg med vanliga Combihörnan finns nu butiken Combihörnan Hobby, som säljer pysselmaterial för alla åldrar.

Anna-Lena Wennberg, tidigare grundskolelärare i Karlstad, jobbar numera heltid i familjeföretaget Combihörnan. Där jobbar också 30-årige sonen Daniel Zausnig, som själv är en begåvad konstnär. Här ses de båda i den nya pysselbutiken.
Anna-Lena Wennberg, tidigare grundskolelärare i Karlstad, jobbar numera heltid i familjeföretaget Combihörnan. Där jobbar också 30-årige sonen Daniel Zausnig, som själv är en begåvad konstnär. Här ses de båda i den nya pysselbutiken. Foto: Lisa Olaison

Grannlokalen är paret Wennbergs men hyrdes tidigare av en enmansföretagare. När han upphörde med sin verksamhet bestämde sig paret för att utöka verksamheten med en butik till.

De två butikerna har nu tillsammans ett utbud som riktar sig till alla från hemmapysslare till professionella konstnärer.

– Att hålla på med kreativa saker hemma har ökat under pandemin. Vi hoppas och tror att det här blir ett bra tillskott till Combihörnan.

Pyssel för både barn och vuxna är nu en del av Combihörnans utbud, sedan ägarparet öppnat en butik till.
Pyssel för både barn och vuxna är nu en del av Combihörnans utbud, sedan ägarparet öppnat en butik till. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

ButikerCombihörnanHandelKarlstadKonstnärNobelplan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare