Regionens besked: Alla i riskgrupp kan boka tredje vaccindos

Publicerad:
Alla i riskgrupp kan nu boka tid för en tredje vaccindos. Foto: Johan Nilsson/TT

Alla personer med risk för svår covid-19-sjukdom kan nu boka en påfyllnadsdos av vaccin. Detta meddelar Region Värmland.

Personer som har risk för svår influensasjukdom rekommenderas dessutom att boka båda vaccinen vid samma tillfälle.

– Vi kan redan nu kan erbjuda ett förstärkt skydd genom en påfyllnadsdos också till personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom, säger tf verksamhetschef Cecilia Karlsson i ett pressmeddelande..

För att man ska få ta en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 måste det ha gått sex månader sedan den man fick den senaste dosen. För personer över 65 måste det ha gått fem månader.

– Det finns vaccin och just nu har vi lediga tider på vaccinationsmottagningar i Torsby, Sunne, Hagfors och Kristinehamn. Om det inte finns lediga tider just när du försöker boka, logga in igen någon dag senare. Vi kommer att fylla på med fler tider, säger Cecilia Karlsson.

78% av alla över 65 i Värmland har redan vaccinerat sig eller bokat tid för en påfyllnadsdos.

Fakta

Medicinska riskgrupper

Medicinska riskgrupper innefattar personer som är 18 år eller äldre och som löper större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Till medicinsk riskgrupp hör:

• Du som har en hjärt- och kärlsjukdom inklusive genomgången stroke eller du som har högt blodtryck och kontrolleras i sjukvården för detta.

• Du som har en lungsjukdom såsom KOL och går på uppföljande kontroller i sjukvården.

• Du som har svår och instabil astma och går på uppföljande kontroller i sjukvården eller har sökt vård akut för astma under det senaste året.

• Du som har nedsatt lungfunktion eller ett tillstånd som innebär försämrad hostkraft. Hit räknas till exempel fetma med BMI över 40, neuromuskulära sjukdomar och flerfunktionshinder.

• Du som har kronisk leversvikt eller njursvikt.

• Du som har diabetes typ 1 eller typ 2.

• Du som har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller en behandling och fått veta av sjukvården att du är särskilt infektionskänslig.

• Du som är gravid och äldre än 35 år eller hade ett BMI över 30 vid inskrivning på barnmorskemottagningen

• Du som har Downs syndrom.

Källa: Region Värmland.

Artikeltaggar

CoronavirusetRegion VärmlandVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare