Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad får stor golf- och padelfestival – först i Sverige

Publicerad:
Från vänster: Martin Lindén, Sommarro, Hans Ericson, Hammarö, Anders Bäckström, Bryngfjorden, Ulrica Samuelsson, projektledare, Amelia Öhrman, padelansvarig.
Från vänster: Martin Lindén, Sommarro, Hans Ericson, Hammarö, Anders Bäckström, Bryngfjorden, Ulrica Samuelsson, projektledare, Amelia Öhrman, padelansvarig. Foto: Bengt Sundler

Först i Sverige och kanske i världen.

Till sommaren blir det en stor golf- och padelfestival under tre dagar i Karlstad och på Hammarö.

500 amatörgolfspelare och 300 i padel ska få plats i Karlstad Golf Festival och Karlstad Padel Festival, som arrangeras torsdagen den 16–lördagen den 18 juni av golfklubbarna Sommarro, Bryngfjorden och Hammarö, i samarbete med hotellen, Visit Karlstad och Karlstads kommun.

Förutom själva spelandet vankas festliga kringaktiviteter och gemensam avslutningsbankett på Nöjesfabriken med något känt ännu icke spikat band som extra dragplåster.

– Vi siktar högt. Sverigeelit i alla fall, säger Sommarros klubbchef Martin Lindén om underhållningen.

Förebilden är stora musikfestivaler som Arvika och Way Out West i Göteborg.

Världsunikt?

Något liknande evenemang lär inte finnas i Sverige.

– Häftigt att vi kan få till det i Karlstad, Martin Lindén.

Och det är nästan världsunikt.

– Jag googlade och hittade något i Storbritannien och Australien som de kallar festival och träffas på puben efteråt, säger Martin Lindén.

Bryngfjorden är en av banorna som det ska spelas på.
Bryngfjorden är en av banorna som det ska spelas på. Foto: Sanna Emanuelsson

Festligheterna gör att tävlingarna bara är öppna för vuxna, men främsta målgruppen är ändå de lite yngre.

– Vi behöver skapa intresse för att få den unga publiken att stanna kvar i golfen, det är något vi haft problem med. Vi har en hög snittålder, säger Hammarös nye klubbchef Hans Ericson.

Golfen blir en partävling uppdelat i olika klasser, beroende på handicap, i tre olika spelformer (Texas scramble, fyrboll bästboll och irish greensome) och med plats för 250 lag på de tre banorna.

– En partävling med partykänsla ligger helt rätt i tiden. Jag är övertygad om att det blir fullbokat, säger Anders Bäckström, vd för Bryngfjorden.

Även padeln är partävling och omkring 150 lag kan delta.

– Padel har blivit otroligt stort på kort tid och nu behövs något nytt. Vi saknar den här lagkänslan som finns i till exempel Spanien och Argentina, säger Amelia Öhrman, projektledare för padel om Sveriges första festival i sporten.

– Det känns väldigt kul att mixedklassen kommer vara lika stor och viktig som herr- och dam, med spel på tre nivåer (a, b, c) i alla klasser. Det är unikt. Jag tror vi landar i 300 spelare, men det är inte klart.

Cirka 300 padelspelare kommer till Karlstad.
Cirka 300 padelspelare kommer till Karlstad. Foto: Janerik Henriksson/TT

Spelet sker på golfbanornas utomhuspadelbanor, fyra på Sommarro och två vardera på Bryngfjorden och Hammarö, men även någon/några av Karlstads hallar behövs för att få plats med alla.

Siktar på tio år

Reklamfilmer har gjorts för att marknadsföra evenemanget och två hemsidor är upplagda.

– Vi behöver partner för att kunna finansiera, säger projektledaren Ulrica Samuelsson.

Festivalen är inte bara en engångsföreteelse.

– Vi snackar tio år framöver. Vi vill att det ska bli en återkommande grej, säger Martin Lindén.

Artikeltaggar

Bryngfjordens GKGolfHammarö GKPadelSommarro GK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.