Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Kils kommun och den bortglömda skolan

Publicerad:
”I elva år har S och C styrt och skolresultaten har sjunkit år efter år. Hur är det möjligt? Kils kommun har utbildade lärare, hög lärartäthet och fina, nybyggda skolmiljöer”, skriver insändarskribenten.
”I elva år har S och C styrt och skolresultaten har sjunkit år efter år. Hur är det möjligt? Kils kommun har utbildade lärare, hög lärartäthet och fina, nybyggda skolmiljöer”, skriver insändarskribenten. Foto: Hasse Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så kom då resultatet från Lärarförbundets årliga jämförelse av skolresultaten. När det gäller andel godkända elever hamnar Kils kommun på näst sista plats. 289:e plats av 290 kommuner! Detta är inget annat än hög skäms-faktor för den politiska ledningen i Kil.

I elva år har S och C styrt och skolresultaten har sjunkit år efter år. Hur är det möjligt? Kils kommun har utbildade lärare, hög lärartäthet och fina, nybyggda skolmiljöer. Här är det helt enkelt bristande politisk styrning. Jag vill ju inte tro att S och C har glömt bort skolan, men det verkar ju inte bättre. Eller är skolan inte viktig för S och C? Och ja, jag har tagit del av Kils mål, men skolans resultat är långt från målen. Kils kommuns skolresultat rimmar riktigt dåligt med sossarnas intention att gymnasieskolan ska bli obligatorisk. Hos S kan man läsa att ”gymnasieutbildning är nyckeln till arbete” och ”alla elever ska få det stöd som behövs för att nå kunskapsmålen”. Men detta gäller inte för Kils grundskoleelever. I Kil är det bara 50 procent av eleverna som är godkända i samtliga ämnen. Att jämföra med 78,3 procent för hela Sverige. En förskräcklig siffra att varannan elev inte har fullständiga betyg i alla ämnen. Det är varje elevs rättighet att få gå ut skolan med godkända betyg i kärnämnena. Personligen tycker jag det gäller alla ämnen. För egen del är jag oerhört tacksam att det finns alternativ till Kils skola. Nordic International School hade ett meritvärde på 277,9 och 100 procent behörighet till gymnasieskolan. Jämfört med Kil som har meritvärde på 203,9 och 78 procent andel behöriga till yrkesprogram. Sossarnas inställning till friskolor känns här märklig.

S och C vill bebygga varje liten plätt där Fryken kan ses. Eventuellt ett tiovåningshus på Hannäsudden. Vem väljer att flytta till Kil som har Sveriges näst sämsta skola? För många det är faktiskt skolresultatet som räknas. Och var är oppositionen kring detta? Att Liberalerna utger sig att vara ett skolparti framstår här närmast som ett dåligt aprilskämt.

Nej, S och C, ni är sena på bollen. Ni har sett dessa sjunkande skolresultat år efter år och nu fem i tolv har ni med hjälp av Skolverket satt in IM-programmet. Men det räcker inte! Det börjar i tidiga år, inte på höstterminen i nian. Det är i nians avgångsbetyg godkända betyg ska ges, inte ett år senare på ett IM-program. S och C försvarar sig med att många förbättringar har gjorts. Ändå kvarstår de facto att Kils skolresultat hamnar ännu lägre ner än förra året!

Nu gäller krafttag från politiken, skippa självgodheten. Varenda unge räknas!

Marie Bryske, Kilsbo

SVAR DIREKT: Vi jobbar med långsiktiga mål

Pedagoger, rektorer och elever i Kil arbetar hårt för att nå sina uppsatta mål och de mål vi politiker beslutat. Andelen behöriga till gymnasiet ökar, vilket är ett av våra politiska mål.

Vi håller med om att resultaten i Lärarförbundets ranking inte är bra men det finns flera positiva tendenser. Deras ranking avser ett stort antal kriterier, Kil har gått från plats 226 år 2019 till plats 192 år 2020 och till plats 115 i år. Det är en positiv utveckling men studieresultaten måste fortsätta att förbättras, varje elev skall ges förutsättningar att klara kunskapskraven i alla ämnen. Detta är, och kommer att vara, huvudfokus för allt förbättringsarbete i sektor utbildning under ett antal år framöver.

Några exempel på förbättringsarbeten som pågår och bidrar positivt är utvecklingsarbetet med Skolverket, Kils kommuns introduktionsprogram (IM), där huvuddelen av våra elever lyckats läsa upp sina betyg för att gå vidare till gymnasiet och Galaxen som kan ge extra stöd under vissa perioder i grundskolan.

Vi arbetar inte med skäms-faktorer. Vi tycker det är bättre att jobba med långsiktiga mål, uppföljning och beröm när verksamheter går framåt eller lyckas.

Vi är stolta över våra pedagoger, rektorer och elever som arbetar hårt för att nå sina och våra mål.

Välkommen att höra av dig till oss om du undrar över något eller bara vill prata.

Anders Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Kenneth Bengtsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande

Artikeltaggar

BetygInsändareKilKils kommun