I dag kan Region Värmland bli en föregångare på miljöområdet

Debatt
PUBLICERAD:
Här behöver Region Värmland alltså göra investeringar för att säkerställa nödvändiga och tillförlitliga laddmöjligheter, skriver Niclas Edlund.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det handlar om ett historiskt beslut som skulle betyda att Värmland blir den första regionen i Sverige med en helt fossilfri tjänstebilsflotta, skriver Niclas Edlund.

I dag kan regionstyrelsen fatta beslut om att Region Värmlands tjänstebilar ska gå på fossilfria drivmedel. Superbra tycker vi på Avis biluthyrning som är regionens tjänstebilsleverantör sedan fem år tillbaka.

Det handlar om ett historiskt beslut som skulle betyda att Värmland blir den första regionen i Sverige med en helt fossilfri tjänstebilsflotta, och att Värmland blir en föregångare och ett föredöme som förhoppningsvis kan inspirera andra att gå i regionens fotspår. Det är oerhört välkommet eftersom det skulle bidra till en nödvändig grön omställning som minskar samhällets klimatpåverkan.

Region Värmland hyr cirka 200 bilar varje dag av Avis biluthyrning, och av dessa är runt 20 procent rena elbilar. Att andelen inte är större beror på att laddinfrastrukturen i regionen inte är tillräcklig i dag. Här behöver Region Värmland alltså göra investeringar för att säkerställa nödvändiga och tillförlitliga laddmöjligheter. När det är på plats är vi redo att leverera elbilar fullt ut, och i de fall det ändå inte fungerar med en ren elbil kan vi erbjuda andra fossilfria bilar.

Det har på senare tid florerat uppgifter om att nuvarande tjänstebilsavtal behöver sägas upp för att verkställa beslutet regionstyrelsen förhoppningsvis tar i dag, men det stämmer inte. Det behövs ingen ny, omfattande och ofta tidskrävande process för att säkerställa denna miljöåtgärd. Omställningen går att lösa snabbt och smidigt inom det befintliga avtalet.

Vi håller tummarna för att regionstyrelsen tar ett beslut som är bra för både Värmland och miljön i dag. Gör de det kan vi erbjuda en fossilfri tjänstebilsflotta redan till midsommar.

Niclas Edlund

Avis biluthyrning

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.