Hoppa till huvudinnehållet

Fortkörande polisbilar på de värmländska vägarna

Publicerad:
Polisen kommer under veckan använda vägnätet i Värmland för utbildning. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Polisbilar i höga hastigheter, omkörningar och många till antalet. Flera kommuner i Värmland kommer under veckan få agera träningsområde.

– Vi utbildar dem i att köra brådskande och trängande, säger kursledaren Andreas Gustafsson.

Under veckan kommer de värmländska vägarna fungera som träningsområde när länspolisen utbildar nya utryckningsförare. Tisdagen innebar övning i västra Värmland och så kommer det fortsätta.

Utbildningen går i mångt och mycket ut på att de nya utryckningsförarna ska lära sig att köra just fort.

– Det är det sista steget som de går för att få köra utryckningsfordon. Utbildningen krävs för att de ska få köra brådskande och bryta mot hastighet och trafikregler när det krävs i yrket.

Vad är det viktigaste att lära sig?

– Det vi utgår från är att körningen ska vara säker, föredömlig och effektiv. Det är det som behövs i jobbet, att köra säkert och vara effektiv.

Det innebär att polisen kommer ligga i höga hastigheter och göra snabba omkörningar – inte nödvändigtvis med den högsta tillåtna hastigheten som någon form av övre gräns. Polisbilarna kommer inte ha påslaget blåljus under utbildningen.

Utbildningen sker, inte olikt en vanlig körlektion, med en erfaren och utbildad instruktör. Polisen är själva tydliga med att man tar hänsyn till allmänheten under övningarna.

Här är polisen under veckan

Onsdag: Alster och Skattkärr i Karlstads kommun

Torsdag: Riksväg 61 mot Arvika

Fredag: Norra Värmland, Torsby och Sunne kommuner.

Artikeltaggar

PolisenSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.