Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Patriarkatet slår tillbaka

Publicerad:
Man får vaccinera sjukvårdspersonal så länge det inte trycker undan den allmänna vaccineringen för patienter, skriver Byrån.
Man får vaccinera sjukvårdspersonal så länge det inte trycker undan den allmänna vaccineringen för patienter, skriver Byrån. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hursomhelst är Sverige ett kämpastort land att vara nationalist i, bedömer Byrån.

Man skulle kunna tro att det var något slags patriarkalt arriärgarde som tvingade Sveriges första kvinnliga statsminister att avgå efter bara ett par timmar på posten. Men det berodde på att Miljöpartiet, som senast inför statsministeromröstningen bedyrade vikten av en kvinnlig regeringschef, lämnade regeringen.

Språkröret Märta Stenevi skyller dock på Centerledaren Annie Lööf som inte stoppade oppositionens budget från att gå igenom. Lööf i sin tur lägger skulden på Andersson som gett Vänsterns Nooshi Dadgostar för mycket inflytande. Så mycket för systerskap.

Vaccinbyråkrati

När utrullningen av den tredje vaccinvågen påbörjats har inte sjukvårdpersonal prioriterats i Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Eftersom den i övrigt går efter ålder riskerar alltså yngre sjuksköterskor och läkare att ha sämre skydd.

I Region Uppsala har man dock hittat ett kryphål. Man får vaccinera sjukvårdspersonal så länge det inte trycker undan den allmänna vaccineringen för patienter. Så länge vaccin finns och det inte sker på ordinarie tid är det alltså fritt fram. Blott Sverige svensk byråkrati har!

Vilse i spenaten

Den sverigedemokratiska partiledningen anlände sent till partiets landsdagar i Karlstad. Enligt första uppgifter hade bussen kört vilse. Det sverigedemokratiska projektet kunde alltså ha slutat i Tivedens skogar. Enligt senare uppgifter från partisekreteraren handlade det dock om att chauffören behövt vila.

Hursomhelst är Sverige ett kämpastort land att vara nationalist i.

Den vite liberalens börda

Det gick ett spöke genom korridorerna på Liberalernas landsmöte. Ett vitt spöke. Närmare bestämt spöket av den forne partiledaren Lars Leijonborg. Vålnaden nöjde sig inte med skuggorna utan sökte rampljuset var han fann det. Till exempel då han demonstrativt satt med händerna i knäet då landsmötet applåderade Nyamko Sabunis tal.

Beteendet – som i de flesta andra sammanhang skulle ha bedömts som hutlöst – berodde på att Leijonborg är rädd för att Sabuni drar partiet högerut i migrationsfrågor. Någon borde påminna den gamle Leijonkungen om att hans enda politiska framgång också var ett högerkliv i migrationspolitiken – språkkraven i valet 2002.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietFolkhälsomyndighetenKarlstadLars LeijonborgLiberalernaMärta SteneviMigrationMiljöpartietNooshi DadgostarNyamko SabuniRegeringenSigneratSjukvårdSverigedemokraternaVaccinationVänsterpartiet