Hoppa till huvudinnehållet

Beslut om Fasaden får vänta – utredningen återremitteras

Publicerad:
Förslaget om att kommunen ska hyra Fasaden återremitteras
Förslaget om att kommunen ska hyra Fasaden återremitteras Foto: Pia Holmström

Förslaget att kommunen ska hyra Fasaden har varit omdiskuterat. Kommunfullmäktige har nu beslutat att återremittera ärendet till tjänstemännen.

– Eftersom det fanns mycket frågetecken tyckte vi det var bäst att återremittera frågan, så vi får ett ännu bättre beslutsunderlag, säger kommunalrådet säger Jens Fischer (OR).

För ett par veckor sedan beslutade kommunstyrelsen om ett inriktningsbeslut att fritidsgården, Hagfors bio och Kulturskolan flyttas till Fasaden.

Fasaden som tidigare ägts av IOGT-NTO såldes till ett fastighetsbolag i Stockholmstrakten för 650 000 kronor för ett år sedan. Att hyra in sig på Fasaden kommer att kosta kommunen 2, 4 miljoner årligen och hyreskontraktet föreslås att bindas på 15 år.

Redan på kommunstyrelsesammanträdet uppstod många frågor angående Fasadenflytten, även om inriktningsbeslutet gick igenom.

I måndagskväll skulle inriktningsbeslutet om Fasaden beslutas definitivt i fullmäktige.

– Eftersom det varit så många frågor främst om hyreskostnaden, så kände vi att det är bäst att återremittera förslaget och få ett bredare underlag som politiken kan känna sig mer trygg i och räta ut frågetecknen, säger Jens Fischer.

Han tillägger.

– Kostnaden är ju en sak. Men den här byggnaden är ju verkligen ämnad för kultur och fritidsgård. Verksamheterna är ju väldigt exalterade över att kunna komma in i den här fastigheten och att det kan bli en riktig satsning på kulturen.

Jens Fischer kommenterar den höga hyreskostnaden.

– Visst är det mycket pengar, men vi lägger ju rätt så mycket pengar på idrotter i kommunen och tycker det är lika viktigt att vi framhäver kultur, fritidsgård, dans och musik. Något även för de som inte vill utöva idrott också om detta i så fall blir en fastighet för alla, säger Jens Fischer.

Han har en förhoppning att frågan om Fasaden kommer att utredas snabbt och att ärendet kan beslutas i början av 2022.

Tittar på alternativ

Vid fullmäktigesammanträdet fick Socialdemokraterna igenom ett yrkade om att man undersöker om det finns alternativ.

– När vi ändå gör ett omtag vill vi att verksamheterna tittar på om det finns något alternativ till Fasaden. Hur vi får en bra verksamhet för framförallt fritidsgården och Kulturskolan. Vi har inte lokaler idag som verksamheten tycker är bra, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

Han tar upp vilka alternativ som det kan röra sig om.

– Vi har ju till exempel fastigheter som vi själva äger, ska bygga ett teknikhus och ska gå ur Forsskolan och vi har före detta skolor som skulle kunna vara aktuella.

Såldes för 650 000 kronor – nu kan kommunen hyra för 2,4 miljoner per årBudgetförslag: Fasaden hyrs –blir fritidsgård, bio och kulturlokal”Så ser planerna ut för anrika Fasaden i HagforsFasadens kulturhistoria ska räddasLägenheter planeras i Fasaden: "Byggnaden är jävligt snygg"Kända Hagforsfastigheter sålda - nu ska Mäklarhuset expandera

Artikeltaggar

Hagfors kommunJens FischerPolitikTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.