Hoppa till huvudinnehållet

Miljöpartiets Facebooksida kapades

Publicerad:
En av miljöpartiets sidor på Facebook kapades på måndagskvällen.
En av miljöpartiets sidor på Facebook kapades på måndagskvällen.

På tisdagsförmiddagen upptäcktes en attack mot en av miljöpartiets värmländska facebooksidor.

– Vi såg det för en kvart sedan, säger Monika Bubholz, som är kommunalråd och språkrör i Karlstad, när NWT når henne vid tiotiden.

Någon hade tagit sig in och kapat en sida tillhörande Miljöpartiet de gröna i mellersta Klarälvdalen, en lokalförening som lades ner för några år sedan.

”Just nu driver vi frågan om kärnkraft och går därför emot partilinjen”, stod det. ”Vi måste rädda jobben och klimatet. Därför behövs MER kärnkraft inte mindre.”

– Det är helt klart ett fejkmeddelande, säger Torbjörn Nilsson, politisk sekreterare för miljöpartiet i Värmland. Vi håller på att utreda hur det har hänt.

Meddelandet låg ute i 13 timmar, och hann få viss spridning. Det väckte en del munterhet på sina håll, bland partiets politiska motståndare.

– Jag visste inte att denna lokalförening fanns, men nu är jag ett stort fan! skriver Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab på twitter, där han har nästan 30 000 följare.

Aktivitet på sidan

– Vi upptäckte att det var aktivitet på sidan nu på förmiddagen, säger Monika Bubholz. Eftersom vi inte använder den längre var det ju lite konstigt. När vi kollade upp det såg vi att det var ett angrepp.

Monika Bubholz inaktiverade sidan.

– Det var det snabbaste jag kunde göra. Vi skulle ha stängt ner den för länge sedan, men det har inte blivit av.

Vem eller varför som gett sig på miljöpartiet på det här sättet vet man inte.

– Det är väldigt tråkigt, säger Torbjörn Nilsson.

– Det är klart att det är allvarligt, säger Monika Bubholz. Vi har varit utsatta för liknande saker tidigare. I förra valrörelsen blev vår Instagramsidan anmäld och nedstängd, så att vi inte kom åt den.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHagforsMiljöpartietMonika BubholzMunkforsTorbjörn Nilsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.