”Järnmannen” gör det igen.
Nu startar Anders Olsson projektet Rörelsen emot cancer - för att uppmärksamma behovet av mer stöd till cancerforskningen.
Samtidigt går Anders en match mot sin egen kropp - och det bakslag han fått efter axeloperationen i höstas.
– Jag har varit orolig den senaste veckan, både för det nya projektet och för min egen del, säger den medaljbehängde 56-åringen.
I höstas cyklade ”Järnmannen” och hans kompisar för forskningen kring diabetes.
Nu tar den flerfaldige världsrekordhållaren och paralympics-guldmedaljören från Hagfors ett krafttag tillsammans med vännerna Martin Hörtin och Mats Griph samt teamet #imoveforcancer.
Projektet kallas Rörelsen emot cancer.
Målet är att samla in en miljon kronor till förmån för Barncancerfonden.
”Alla har vi troligtvis en relation till cancer. Det kan vara genom en partner, vän, en väns vän, släkting, kollega eller ett barn. Vi som står bakom initiativet till denna rörelse av insamlingar har tyvärr bevittnat konsekvenserna av cancer på väldigt nära håll. Vi vill att fler stödjer oss under #imoveforcancer. Anders ”Järnmannen Olsson” är välkänd för sitt stora och fina engagemang inom välgörenhet. Anders är ett stort föredöme när det kommer till att sprida en gnutta hopp, ett leende eller en hand på axeln när man behöver det som mest”, skriver Barncancerfonden i sitt upprop.
”Sätta världsrekord”
Tre insatser är inplanerade.
Den första i mars.
– Då ska vi ska försöka sätta världsrekord på 24 timmar i virtuell cykling. Jag kommer att bjuda in vänner från hela världen, berättar Olsson.
Därpå ska Järnmannen och kompani cykla Vätternrundan i juni.
Och i augusti är det så dags för Sverigeresan, vilket innebär att man tillryggalägger 2100 kilometer från norr till söder.
Orolig för projektet
Men först måste Anders Olsson bli kurant. Den stora axeloperation han genomförde i september läkte till en början hur bra som helst, men den senaste veckan har han fått ett bakslag.
– Jag har haft ont tidigare, men det har inte gått att jämföra med det här, säger Olsson.
Och fortsätter:
– Jag hann bli ganska fundersam. Det har yttrat sig som en krampkänning som gått upp i nacken och jag har haft så ont att jag blivit orolig för att det nya projektet skulle vara i fara.
Under tisdagen undersöktes han på St Görans sjukhus i Stockholm. Och fick lugnande besked.
– Jag har fortfarande ont, men enligt läkaren ser allt bra ut. Protesen sitter på plats, musklerna fungerar som de ska. Läkaren hittade egentligen inget och förmodligen rör det sig om överansträngning - vilket innebär vila i några veckor.
Projektet Rörelsen emot cancer ska inte vara i fara?
– Nej, det här ska lösa sig.