Kommunal och Vårdförbundet larmar om ohållbara arbetsförhållanden på akuten i Karlstad.
Nu ber de Arbetsmiljöverket om hjälp att agera.
Arbetsgivaren svarar att de redan har en handlingsplan. Samtidigt bjuder de in till samtal.
NWT rapporterade förra veckan om rekordlånga väntetider för patienter på akutsjukhusen i länet. Nu har fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal lämnat in en begäran om åtgärd till Arbetsmiljöverket. De menar att personalens arbetsmiljö på akutmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad är ohållbar.
Kritiken handlar framför allt om personalbrist, stress, hög arbetsbelastning, trånga lokaler och hygienrutiner som inte efterföljs. Personal är oroliga för att patientsäkerheten inte går att upprätthålla.
Verksamhetschefen Ulrika Nilsson skriver i ett svar till NWT:
”Vi har tagit del av begäran och bokat ett möte för att diskutera vidare med våra fackliga organisationer. En del åtgärder är vidtagna sedan tidigare och det finns en handlingsplan, men vi får lyssna in vad man har att säga och prata om hur vi går vidare. Ledningsgruppen har under veckan jobbat aktivt med arbetsmiljöfrågorna och kommer att arbeta vidare efter mötet med våra fackliga representanter i dag, måndag.”
Vanligt att beordras övertid
Som sjuksköterska och undersköterska på akuten i Karlstad är det vanligt att beordras övertid, enligt Vårdförbundet och Kommunals anmälan.
En 18 timmar lång arbetsdag är inte ovanligt. Något som påverkar personalens hälsa med höga nivåer av stress och hjärtklappning.
Under arbetsdagen har de svårt att hinna med toalettbesök och att äta mat.
I sin anmälan till Arbetsmiljöverket skriver fackförbunden:
“Lunchraster tas inte ut, och personalen har svårt att hinna med att äta, gå på toaletten, har hjärtklappning och känner sig konstant stressade”.
”Ligger nedkissade”
I sin anmälan skriver fackförbunden att en rådande vårdplatsbrist på sjukhuset leder till att patienter ligger kvar och påbörjar sin behandling på akuten. Men vanlig omvårdnad hinns inte med.
“Patienter kan tyvärr ligga nerkissade i flera timmar innan någon hinner upptäcka det/kan hjälpa patienten med detta”, står det i anmälan.
Städningen är eftersatt och hinns inte med och material fylls inte på.
”Även städning av britsar är eftersatt med t ex blod som är kvar från föregående patient vilket påverkar arbetet med hygienen negativt”.
Vill se värdar även nattetid
Idag gör värdar och värdinnor flera av de uppgifter som undersköterskor gjorde tidigare. Till exempelvis städar, fyller på material, spritar britsar, går med patienter till röntgen.
Fackförbunden skriver att de är en välbehövd resurs och vill att den behålls. De vill gärna se att värdar och värdinnor även finns tillgängliga nattetid.