Hoppa till huvudinnehållet

Nya trähuset med 36 hyresrätter på Tullholmen sticker ut

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Det nya trähuset med sex våningar och 36 hyresrätter på Tullholmen i Karlstad tvärs över gatan för MSB-huset syns tydligt med sitt ovanliga fasadmaterial.
Det nya trähuset med sex våningar och 36 hyresrätter på Tullholmen i Karlstad tvärs över gatan för MSB-huset syns tydligt med sitt ovanliga fasadmaterial. Foto: Christer Wik

Nyligen var det inflyttning i Karlstads första stora flerbostadshus i trä som har byggts på Tullholmen med moduler från Moelven i Kil.

Det består av 36 hyresrätter och intresset för dem var enormt.

– Vi hade hela 500 personer som ville bo i dem.

Det berättar Johan Hamberg, affärsutvecklare och delägare till det Stockholmsbaserade bolaget Folkbo Sverige som har byggt det sex våningar höga trähuset.

Det är beläget i korsningen Packhusallén/Lagergrens gata och modulerna levererades i våras på lastbil från Moelvens fabrik i Kil.

– Monteringen gick väldigt bra. Hela byggprocessen gick på cirka tio månader från markarbetena inleddes till inflyttningen startade i månadsskiftet september/oktober och det är snabbt, säger Johan Hamberg.

Modulerna som huset är byggt med transporterades från Moelvens fabrik i Kil och sattes sedan samman.
Modulerna som huset är byggt med transporterades från Moelvens fabrik i Kil och sattes sedan samman. Foto: Christer Wik

Intresset för att bosätta sig i det nya trähuset var enormt, långt större än vad Folkbo Sverige hade anat.

– Ja, vi hade hela 500 personer som ville bo i våra 36 nya hyresrätter som består av ettor på 26 kvadratmeter, tvåor på drygt 35 kvadrat och treor på 56 kvadrat.

”Fokus på hållbarhet”

Bolaget har medvetet satsat på att bygga i trä.

– Vi har ett fokus på hållbarhet. Trähusen är något som har tagits emot bra på marknaden. En stor fördel med trähus är att de byggs i moduler i fabrik och därför inte har så mycket fuktproblem, säger Johan Hamberg.

Folkbo Sverige söker nu fler tomter i Karlstad så att man kan genom fler trähussatsningar. Man bygger även trähus i Jönköping, Växjö, Linköping och Sundsvall.

Gustav Sjöholm trivs tillsammans med sin sambo Josefine Thyr bra i sin trea i det nya trähuset.
Gustav Sjöholm trivs tillsammans med sin sambo Josefine Thyr bra i sin trea i det nya trähuset. Foto: Christer Wik

Gustav Sjöholm och hans sambo Josefine Thyr är två av dem som har flyttat in i det nya trähuset på Tullholmen.

– Vi hade tur och fick tag i en lägenhet här och är väldigt nöjda med den och med hyran som är rimlig. Vi har en trea med balkong i söderläge.

Känns hemtrevligt”

– Huset känns hemtrevligt med sin träfasad. Den och den utvändiga loftgången sticker ut jämfört med andra hus här, säger Gustav Sjöholm.

Läget är han också nöjd med.

– Det byggs ju mycket nytt här och nästa höst får vi en helt ny Coop-butik vid rondellen här borta. Samtidigt är det inte långt in till centrum.

På Hagaborg i Karlstad har KBAB inlett bygget av sina första trähus, två punkthus med 78 hyresrätter och en förskola. Där påbörjas inflyttningen hösten 2023.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFolkbo SverigeHyresrätterTrähusTullholmen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.