Insändare: Blåbrun stämpel kan SD aldrig snacka bort

Insändare
PUBLICERAD:
Alldeles för många SD-företrädare i Sverige har ett tveksamt politiskt bagage för att vara politiker, tycker insändarskribenten. På bilden syns Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under partiets landsdagar i Karlstad.
Foto: Tommy Pedersen/TT
En kvinna från Kristinehamn som ringde in till ”Ring P1” i torsdags var oerhört upprörd över att ordet blåbrun används när man beskriver samarbetet mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Språkrådet introducerade ordet blåbrun 2014 med betydelsen att det är ett samarbete mellan dels ett konservativt parti och dels ett högerpopulistiskt parti. Man använder även formuleringen ”rasistisk med mera”.

I en ledarartikel i Dagens Nyheter den 15 oktober hade Isobel Hadley-Kamptz gjort en lista för den senaste mandatperioden i riksdagen som sträcker sig till och med dagen innan med 57 SD-relaterade incidenter. Här är fem av dem:

– SD-ledare i Trosa döms 7 oktober i år för hets mot folkgrupp efter uttalande att sydsudaneser har lägre IQ.

– SD-politiker i Varberg jämför afrikansk fotbollsspelare med bajs.

– SD-politiker i Södertälje döms för hets mot folkgrupp.

– SD-politiker i Jimmies hemkommun Sölvesborg uttrycker uppskattning för koncentrationsläger för homosexuella.

– SD-kandidat i Österåker skriver att romer är genetiskt tjuvaktiga.

När Kristinehamnskvinnan, som ringde P1, och Jimmie Åkesson blev ursinniga över att ordet blåbrun används, hade det varit nyttigt om de kanske hade kunnat få läsa listan med 57 incidenter.

Den listan innebär verkligen inte att en femtedel av Sveriges väljare är nazister/rasister - den innebär att alldeles för många SD-företrädare i Sverige har ett tveksamt politiskt bagage för att vara politiker! Inget annat parti har så många politiker som gått över gränsen och inget annat parti har haft så många uteslutningar. Och det är ju ingen tvekan om SD:s nazistiska rötter bakåt i tiden.

Hannes

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.