Hoppa till huvudinnehållet

Vill ge alla familjer en god jul: ”Många har det tufft”

Publicerad:
Julhjälpen i Filipstad med omnejd hjälper familjer även i år. De som driver initiativet är Fanny Folkesson (till vänster) och Sandra Persson.
Julhjälpen i Filipstad med omnejd hjälper familjer även i år. De som driver initiativet är Fanny Folkesson (till vänster) och Sandra Persson. Foto: Emely Wallo Bergare

Julhjälpen är tillbaka för att sprida frid och glädje till familjer som ekonomiskt har det tufft. Söktrycket har varit högt, liksom viljan att stötta och bidra. Och fortfarande finns tid för familjer att lämna en ansökan.

– Vi ser att det är många som behöver hjälp, säger Sandra Persson, en av drivkrafterna bakom initiativet.

Under tomtebeklädnad verkade Karl-Bertil Jonsson som en okänd välgörare. Sandra Persson och Fanny Folkesson går i hans spår - de vill hjälpa mammor och pappor att skapa den jul alla barn drömmer om. Fast till skillnad från Karl-Bertil är de inte okända utan snarare välkända julänglar.

Ryktet om Julhjälpen Filipstad har spridit sig utanför kommunens gränser (till och länets) vilket lett till ett namnbyte.

– Nu heter vi Julhjälpen Filipstad med omnejd eftersom vi hjälper några familjer i Lesjöfors. Och då insamlingen gått så bra i år har vi även beslutat att hjälpa en familj från Storfors, de har ju inget liknande där. Och det känns jättekul att kunna göra det. Dessutom har vi till och med fått in ansökningar från Dalarna, men det har vi fått tacka nej till, berättar Sandra.

En nyhet för i år är att Julhjälpen även blivit en egen förening. Detta har skapat många positiva effekter - bland annat är det lättare för företag att skänka pengar, berättar Sandra. Samtidigt kan Julhjälpen nu spara pengar som blir över för att sedan använda dem nästa år.

– Det har vi inte kunnat förut, så det känns jättebra. Dessutom uppfattar folk det som mer seriöst - förut fanns det en del fördomar emot oss, till exempel: ”går pengarna till rätt grejer” men när man är en förening känns det som att vi är mer seriösa i det vi gör. Även om vi tycker att vi varit det från början. Men utåt sett ser det bättre ut.

Fått låna en lokal

Filipstads kommun har även i år sponsrat föreningen med en lokal där Fanny och Sandra kan husera till efter jul. Det är i Fonus gamla lokal vid Stora torget som tomteverkstaden hittas.

– Nu har vi allt förvarat där, det blir lättare för oss - förra året körde vi vardagsrumsgolvet hemma och det blir väldigt rörigt. Vi har tankar på att vi kan lämna ut sakerna till familjen därifrån också - det skulle underlätta för oss eftersom vi bara är två, säger Sandra.

Hon berättar att antalet ansökningar i år varit fler, men att det också är många som inte fullföljt sin anmälan på grund av ändrade regler.

– Vi har bett om att få in en uppgift på månadsinkomst för att vi ska kunna välja vilka som behöver hjälpen mest. Och då är det folk som inte vill tala om det, men det är upp till var och en.

Sandra fortsätter:

– De här uppgifterna är det inga andra än vi som ser. Och vi vill ju inte ha något kontoutdrag för att se vad folk köper och så utan det är mest en inkomstuppgift för att se till så att de som behöver hjälpen får den. Vi har pratat med andra Julhjälpen-föreningar på andra ställen, hur de gör, och det verkar vara vanligt att man ber om en sådan sak.

Fokuserar på klappar

I år har Julhjälpen även valt att gå tillbaka till det som var grundidén - att fokusera på att hjälpa till med julklappar.

– Vi har valt att inte skriva ut något om matkuponger - vi vill gärna hjälpa till med mat men i så fall som en bonus. Vi fokuserar på julklappar - har man det ekonomiskt svårt ska man ändå kunna ge sina barn något på jul.

Fram till och med söndag den 5 december kan ansökningar lämnas in till Julhjälpen. Enligt Sandra är behovet stort - flera av de familjer som ansökte i fjol har gjort det även i år.

– Vi ser att det är många som har det tufft - det har vi märkt speciellt i är när vi bett om inkomstuppgifter. Hittills har vi inte behövt att säga nej till någon och det hoppas vi att vi inte ska behöva nu heller.

Tick tack, tick tack

Sandra och Fannys största bekymmer just nu är tiden - dagarna går fort och det är mycket som ska hinnas med.

– Jag har en tjänst på 75 procent och pluggar på heltid. Och sen har jag en egen familj också. Dessutom är Fanny skadad efter en innebandymatch. Så det blir en hel del sena nätter som man sitter med det här, säger Sandra som tillägger:

– Men det är det värt! När man ser att man kan göra något bra för någon annan. Det enda som är tråkigt är när vi får höra att vi inte skulle vara ärliga. Vi är två privatpersoner som inte tjänar en enda krona och som lägger ut ganska mycket pengar själva på det här. Så när man får höra det blir man ledsen.

Artikeltaggar

FattigdomFilipstadFilipstads kommunJulJulhjälpenLesjöforsMänskligtStorforsVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.