Tung rock i Deep Purples anda

Publicerad:
Karlstadsbandet Atomic Love Reactor firar sitt albumsläpp på Nöjesfabriken. Foto: Pressbild

Nu följer värmländska Atomic Love Reactor upp den fem år gamla debuten.

På nya albumet "Creation of a Masterpeace" fortsätter bandet att förvalta och förnya sina rötter i 70-talets hårdrock.

Sångaren och gitarristen Fredrik Nordh nämner Deep Purple och Uriah Heep när vi börjar prata om Atomic Love Reactors musikaliska rötter. Samtidigt finns det ett ålderspann mellan bandmedlemmarna som gör att bandet kan tillgodogöra sig influenser från flera epoker.

– Vi gillar alla den klassiska rocken från 60- och 70-talet. Men några av oss lyssnar även på mer progressiv rock, musik som är mer här och nu. Det ger oss en bra mix.

Fredrik Nordh beskriver bandets första skiva som mer bluesorienterad.

– I låtarna den här gången har vi mer progressiva inslag som lyssnaren kanske inte hör vid en första lyssning, men som växer fram. Det är en hel del småtrix här och där.

"Låter fräscht"

Med en fast förankring i klassisk rock ser Fredrik Nordh en utmaning i att både förvalta och förnya musikgenren.

– Vi vill ju spela den musik som intresserar oss. Det finns såklart en viss form av förvaltning i det vi gör, det haglar referenser när vi blir recenserade. Men samtidigt påpekar många att vi har något alldeles eget. Vi har ett sound och det låter fräscht.

Att ha tydliga influenser kan vara fördelaktigt när det gäller att hitta till sin publik.

– Det vet jag själv – om någon refererar till ett band jag gillar en intervju eller en recension så blir jag nyfiken och vill kolla upp det. Samtidigt är det oundvikligt tror jag – spelar man rock med inspiration från 70-talet så får man ta jämförelserna. Vi eftersträvar inte att vara nyskapande på det sättet, vi vill lira bra musik. Det ska finnas ett sväng och vara roligt. Med finess och lite klurigheter.

Alla medlemmarna har bidragit till att skriva låtarna på "Creation of a Masterpeace".

– Ofta kommer någon av oss med en idé, ett riff eller en refräng, och så jammar vi vidare på det i replokalen. Alla är högst delaktiga i både text och musik.

Berätta om titeln, först trodde jag den var felstavad?

– Ja! Haha. Vi har en låt som heter "Universal Peace". Och i den finns frasen "...creation of a materpiece". Alltså stavat som ”mästerverk”. Men när vi skrev om den här låten i vår bandchatt, så hade någon av oss skrivit fel så det blev fred – alltså peace i stället för piece. Det kändes kul! Det fick bli albumtiteln.

I bandets texter lyfts teman som klimathot och mer personliga reflektioner.

– Några låtar handlar om att våga tycka och tro som man vill utan att vara upptagen med vad andra tycker, eller vad normen säger. Själv har jag skrivit två texter utifrån saker jag har upplevt, från svårigheter i mitt liv till känslomässiga sår jag bär med mig. Det är blandning av saker vi tar upp.

En tid av sorg och rädsla för Malte Hallquist: "Hjärtat är bångstyrigt"

Låt till Färjestad

Sedan debutalbumet "The Arrival" 2016 har bandet bytt basist men återigen är det Bengt Nilsson som har samproducerat och mixat musiken. Fredrik Nordh beskriver Bengt Nilsson som oerhört viktig för bandets sound och utveckling, nästan som en femte medlem.

– Bengt är en parhäst för oss. Han har alltid intressanta infallsvinklar.

Vid sidan av Atomic Love Reactor har Fredrik Nordh och Bengt Nilsson bland annat spelat in Bellmantolkningar och gjort den Rammstein-inspirerade versionen av "Värmlandsvisan" som spelas när Färjestad kommer ut på isen i Löfbergs arena.

– Bengt är ett unikum på att rodda ljud.

Recension: Lekfullt tillbakablickande

"Creation of a Masterpeace" finns ute nu, albumet firas med en konsert på Nöjesfabriken den 11 december.

FAKTA: Atomic Love Reactor

Atomic Love Reactor bildades 2012 och släppte debutalbumet "The Arrvial" 2016. Nu släpper bandet sitt andra album "Creation of a Masterpeace".

Medlemmar: Fredrik Nordh, Thomas Bergman, Anders Olsson, Johan Strende och Fredric Danielsson.

Artikeltaggar

70-talHårdrockLöfbergs ArenaMusikNöje/KulturNöjesfabrikenNöjesfabrikenRock

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare