Hoppa till huvudinnehållet

Här tjänar personalen över 49 000 – i genomsnitt

Publicerad:
Kari Andersson är vd på träindustriföretaget AB Hilmer Andersson i Lässerud.
Kari Andersson är vd på träindustriföretaget AB Hilmer Andersson i Lässerud. Foto: Jonny Ohlsson/NWT arkiv

– Vi är väldigt glada, nöjda och stolta över personalen. Det här är väl ett gott betyg på att vi visar dem någon form av uppskattning som motsvarar det.

Det säger Kari Andersson, vd på AB Hilmer Andersson, företaget som betalar högst löner i Eda kommun.

Sågverket AB Hilmer Andersson i Lässerud utanför Åmotfors betalar högst löner av företagen med över 50 anställda i Eda kommun. Genomsnittlig årslön bland de drygt 60 anställda är 590 000 kronor, vilket ger en månadslön på närmare 49 200 kronor.

I listan över hur mycket Värmlands högst betalande arbetsgivare betalar i respektive kommun hamnar Hilmer Andersson på en andraplats. Högre löner i ett medelstort bolag betalas bara i Karlstad.

– Vi fokuserar inte på jämförelser med någon annan, men vi har bra personal och det försöker vi belöna enligt hur de presterar helt enkelt, säger Kari Andersson.

Lista: Här är värmländska företagen som betalar bäst

Fjärde generationen

Tillsammans med sina bröder Nils och Karl utgör hon fjärde generationen ägare och operativ ledning av sågverket, som har en bra försäljningsutveckling på sina förädlade träprodukter till byggindustrin.

Tillsammans med sina bröder vill hon stå för en modern, icke-hierarkisk ledningskultur där motivation och trivsel bland personalen skapas på flera sätt.

– Det är viktigt att investera i personalen. Personal som trivs och är motiverade presterar bättre. Tar man god hand om sin personal så är det bra för företaget i sin helhet. Det finns bara winwin-effekter.

Lönen inte allt

Lönen är ett av verktygen för att hålla personalen motiverad.

– Det är det, absolut. Och som sagt, vi har väldigt duktig personal som ställer upp, som är flexibla och som är en kritisk del i företagets framgång.

Men lönen är inte det enda som avgör.

– Det finns väldigt mycket annat som är viktigt också. Stämningen, arbetsförhållanden, allt från stort till smått. Och att man hittar på andra roliga grejer så att man känner att man har en bra vardag på sitt jobb.

– Vi försöker regelbundet att arrangera fester och resa. Resor och konferenser är ett sätt att umgås utanför jobbet också. Sedan är det ju så att vi är i en relativt liten bygd där många känner varandra och en hel del är kompisar privat också. Det är en fördel.

Kari Andersson i samband med prisutdelningen i Löfberg Family Business Award, som delades ut till henne och bröderna Karl och Nils.
Kari Andersson i samband med prisutdelningen i Löfberg Family Business Award, som delades ut till henne och bröderna Karl och Nils. Foto: Kerstin Herö

Mjuka värden

– Det handlar också mycket om de mjukare värdena här på jobbet. Att man kan jobba mer med medbestämmande, att man får vara med och tycka till och kunna påverka sitt jobb.

Att ledningen visar att den bryr sig om personalen i vardagen är en minst lika viktig del i trivseln som lönen, tror hon.

– Ska man vara krass så är det så att lönen blir man ju van. Man är van sin lönenivå och den glömmer man fort bort i det stora hela, så de andra mjukare delarna är viktigare.

Alla är olika

– Vi är en processindustri och har många kollektivanställda, men samtidigt ska man vara öppen och ödmjuk för att alla är vi individer. Man får vara lyhörd för att folk vill olika. En del vill vara med och påverka, en del vill ta ansvar, en del vill vara kritiska, och en del vill helst bara komma till jobbet och känna att ”jag gör mitt och jag vet vad jag gör” och det är bra det också. Det är väldigt olika vad man söker i sitt arbete. Det ska finnas plats för alla.

Kari Andersson tillhör fjärde generation i familjeföretaget AB Hilmer Andersson.
Kari Andersson tillhör fjärde generation i familjeföretaget AB Hilmer Andersson. Foto: Jonny Ohlsson

När Kari kom in i ledningen representerade hon en yngre generation.

– Jag är vd men det är definitivt ett delat ledarskap mellan mig och brorsan Nils. All credit till vår pappa som var en fantastisk entreprenör men det är klart att vi har med oss andra värden från en annan generation. Vi tror och hoppas att det uppskattas.

– Vi har jobbat mycket med att delegera, och kommit undan toppstyrningen som har varit traditionellt bakåt. Det är de som jobbar med arbetsuppgiften dagligdags som faktiskt vet vad som händer där, de är experterna.

Personalen består till 87 procent av män – varför är det så?

– Det är historiska skäl. Tidigare var det här en fysiskt tung industri. Vi har anställt fler yngre kvinnor och vi uppmanar kvinnor att söka. Nuförtiden är det inte alls det fysiskt tunga arbetet, det handlar mycket om att styra en dator. Många har en förlegad bild av av vad det här jobbet innebär.

– Jag själv försöker vara en ambassadör för den här industrin, jag försöker vara ute och prata. Men det är en förändring på gång, det kommer till exempel fler kvinnliga lastbilschaufförer.

Blandat är bättre

Fler kvinnor på arbetsplatsen skulle bidra positivt till den psykosociala arbetsmiljön, tror vd:n. Blandade grupper fungerar ofta bättre än homogena, menar hon.

– Absolut, och det är en anledning till att vi som företag ser rent företagsekonomiskt att vi hellre har en blandning, och att vi tar ner testosteronnivåerna lite grann. Det är vi väldigt medvetna om.

Artikeltaggar

Hilmer Andersson ABKari AnderssonLässerudPrivatekonomi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.