Poströstning ger god PR innan valet

Debatt
PUBLICERAD:
Idén bygger på att vår partiledare som förstahandsval bör tänka på möjligheten att poströsta, skriver Jonas Dahlgren.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Centerdebattören Jonas Dahlgren föreslår att Centerns partiledare ska poströsta i valet 2022. Detta ger god PR, publicitet och möjlighet att erhålla fler röster till Centern, annat än att rösta på själva valdagen gör.

I valet 2014 knep Centern 6,11 procent i riksdagsvalet, vilket gav 22 mandat. I valet 2018 knep samma parti hela 8,61 procent i riksdagsvalet, vilket gav 31 mandat. Hur ska man på bästa sätt maximera sin väljarkvot? Det går jag närmare på enligt nedan.

Jag tror att det är många åtgärder tillsammans som vi tillsammans med övriga på den borgerliga kanten kan göra. En åtgärd som jag här föreslår är dock oavhängig vad övriga borgerliga sympatisörer gör och oavhängig budget. Det är en gratis åtgärd som samtidigt ger oss gratis publicitet. Vad är då det för något förslag?

I valrörelser önskar alla partiledare att just deras budskap ska nå ut i etern. Det är svårt och i debatter blir det många gånger käbbel, så att det är svårt att nå ut till just den där väljaren som inte riktigt har hunnit bestämma sig. Alla partiledare brukar på valdagen tillsammans med sin respektive gå till valurnorna och till flertalet fotoblixtar och besökande medier ilägga sina valsedlar till respektive val i respektive låda. I varje klassisk valrörelse brukar alla partiledare vara denna vana trogen.

Jag tycker detta är märkligt. Det är märkligt i så måtto att just när valdagen infinner sig och det alltså är för sent att göra mediala utspel, just då flockas medierna kring våra partiledare. Detta bör kunna göras något åt. Eftersom det är perioden innan valdagen som är avgörande för hur ett val kan göras, borde vi vara banbrytande med ett annorlunda upplägg härom.

Idén bygger på att vår partiledare som förstahandsval bör tänka på möjligheten att poströsta. Detta för med sig att vi slår ett slag för poströstning, att vi alltsedan moderna demokratins födelse nylanserar partiledarens röst innan valdag och dessutom får den uppmärksamhet som är så svår för respektive parti att erhålla i valspurter. Alla andra partiledare som gör likaledes riskerar då att plagiera oss, vilket endast gynnar oss.

Med text enligt ovan, föreslår jag att vår partiledare väljer att poströsta i valet 2022, vilket ger god PR och möjlighet att maximera vår väljarkvot i det så viktigt kommande valet 2022.

Jonas Dahlgren

Medlem i Centern

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.