Hoppa till huvudinnehållet

Helena af Sandeberg gästar Karlstad med svart komedi

Publicerad:
Helena af Sandeberg och Emma Broomé gästar Karlstad på måndagskvällen med svarta dramakomedin Ex. Foto: John Gripenholm

En till synes perfekt familj är i centrum för psykologiska dramakomedin Ex, med Helena af Sandeberg i en av huvudrollerna.

På måndagskvällen, den 29 november, gästar föreställningen Karlstad.

– Jag hoppas och tror att folk kommer känna igen sig i Ex. Den behandlar en relationsproblematik som så många av oss sliter med. Svartsjuka och längtan efter det som var. Det är lätt att gå vilse i kärleken och det gör jävligt ont. Men det finns också som så ofta komik i det tragiska, särskilt när det är så här välskrivet, säger skådespelaren Helena af Sandeberg i ett pressmeddelande från Riksteatern.

Pjäsen handlar om hur tillvaron rubbas för ett till synes perfekt par, när mannens ex-flickvän dyker upp i deras hem: ytan krackelerar och kollapsen närmar sig.

Specialskrivet

Dramat specialskrevs för Riksteatern av den framstående tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg, som även regisserar uppsättningen.

– Jag ville göra Ex framför allt för att arbeta med Marius von Mayenburg. Jag såg hans pjäs ”Eldansikte ”när jag var ung och knockades helt. När jag fick frågan om att vara med kände jag att min karaktär ”Sibylle” var en utmaning som det inte gick att säga nej till. Hon är så arg, rasande och samtidigt fruktansvärt verbal, och under allt det så otroligt ledsen, säger Helena af Sandeberg.

Mayenburg i sin tur fascinerades av Riksteatern:

– Redan från första stund fascinerades jag av idén och uppdraget bakom Riksteatern. Att ha en nationell teater som faktiskt turnerar i hela landet. Men också organiseringen, hur föreställningar produceras - med små men mycket effektiva team. Allt detta går ihop väldigt väl med mina egna ideal om hur teater som en kollektiv konstform bör utvecklas, säger han.

Brutal ärlighet

Svart humor utlovas i pjäsen som i Riksteaterns förhandstexter liknas vid Lars Norén, ”i det psykologiska borrandet, den svarta humorn och det brutalt ärliga”.

– Jag hoppas att publiken kanske känner igen vissa detaljer och scener i Ex från sina egna liv och att det i sin tur får de att känna sig mindre ensamma. Att de kommer att skratta och att de blir tagna av våra tre fantastiska skådespelare. Och, om de mot all förmodan känner sig fångna i ett dåligt äktenskap hoppas jag att de kan åka hem och finna styrkan för att ta sig ur den situationen, säger Mayenburg.

Urpremiären hölls den 30 september. Nu närmar sig turnén sitt slut; efter måndagens gästspel på Scalateatern i Karlstad återstår endast en handfull föreställningar.

Ex

I rollerna: Helena af Sandeberg, Emma Broomé och Andreas Kundler.

Manus och regi: Marius von Mayenburg

Spelas på Scalateatern i Karlstad, måndag 29 november.

Längd: 1 tim 50 min utan paus

Översättning: Magnus Lindman

Komposition och ljuddesign: Hans Appelqvist

Scenografi och kostymdesign: Nina Wetzel

Ljusdesign: Maria Ros

Dramaturg: Ninna Tersman

Artikeltaggar

KändisarKarlstadRiksteaternRiksteatern VärmlandScalateaternTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.