Hoppa till huvudinnehållet

Grunden Bois goes ishockey – i Karlstad: ”Ska bli vansinnigt kul”

Publicerad:
Reporter Kim Frandsen
Kim Frandsen
kim.frandsen@nwt.se
Folkkära Grunden Bois debuterar på is i Karlstad den 9 december.
Folkkära Grunden Bois debuterar på is i Karlstad den 9 december. Foto: Grunden Bois

Grunden Bois ger sig i kast med ny sport.

Närmare bestämt ishockey – och gänget, som är mest känt för sin fotboll, tar de första skären i Karlstad tillsammans med flera FBK-profiler.

– Det här ska bli vansinnigt kul, säger ledaren Thor Guttormsen.

Grunden Bois – en idrottsförening för alla med intellektuell funktionsnedsättning – startade redan 1992. Men det var först nio år senare gänget från Göteborg slog igenom på bred front.

Detta genom SVT-dokumentären ”Grunden Bois – världens bästa lag”.

Vid tillfället var det fotboll för hela slanten men genom årens lopp har verksamheten vidgats med både innebandy och gymnastik – och nu är frågan om även ishockey adderas.

Första skären under klubbens flagg tas i Karlstad torsdagen 9 december.

– Vi är ett dussintal boisare som kommer upp och vad det landar i återstår att se. Just nu ser vi det mest bara som en kul grej, säger Thor Guttormsen, upphovsman till Grunden Bois.

Huruvida föreningen även tänker bilda en hockeyverksamhet är således oklart.

– Det är i alla fall ingen tanke som är officiell på det viset men det är klart att det hade varit kul. Sedan vet man ju hur svårt det är med ishallstider, utrustningar och så vidare. Det är inte bara att köra igång hur som helst.

Prisregn över Thor Guttormsen på Eldsjälsgalan: ”Överrumplad”
Arvikabördige Thor Guttormsen har varit med sedan Grunden Bois start, 1992, och utsågs till Årets eldsjäl under senaste Eldsjälsgalan.
Arvikabördige Thor Guttormsen har varit med sedan Grunden Bois start, 1992, och utsågs till Årets eldsjäl under senaste Eldsjälsgalan. Foto: Grunden Bois

Klart är dock att isen kommer vara fylld av profiler från såväl Färjestad som Grunden Bois under denna jungfrufärd.

– Mitt gäng är jättetaggat och man kan säga att det inte är något fel på självförtroendet i alla fall. Som ”Putte” till exempel, han hävdar att han nästan är lika bra som Henke Lundqvist – och Jocke har lovat att han ska dela ut en open ice-tackling på Tollefsen.

Det låter som att Jocke är frölundait ända in i märgen?

– Nja, det är nog inte så han ser på det. Det är nog mer att han vet att ”Tolle” är en tuff lirare och han ska ta honom av den anledningen. Men jag tror inte "Tolle" behöver bekymra sig och ligga sömnlös inför mötet med Jocke, haha!

”Ville tvista till det”

Att Grunden Bois styr skutan mot just Karlstad stavas Håkan Eliasson. Han är kontorschef på SEB i stan och fick idén genom det uppdrag man fått från SHL.

– Det är sagt att vi ska arrangera något i arenan på temat hållbarhet. Men jag kände att jag ville tvista till det och fokuserar då istället mer på involverande och inkluderande. Hållbarhet i all ära, men jag tycker nog kanske att det är ännu viktigare att tänka på hur vi är mot varandra som människor, säger Håkan Eliasson.

När idén sedan landade i att bjuda hit Grunden Bois var Thor Guttormsen, som dessutom härstammar från Arvika, inte sen med att tacka ja.

– Det här ska bli vansinnigt kul! Även fast det är Frölunda som gäller för de flesta av oss så är jag ganska säker på att FBK får nya fans om de sköter sina kort rätt, säger Guttormsen.

Vilket är ditt lag?

– Färjestad såklart. Är man från Värmland så sitter det i rötterna.

Förutom själva ispasset kommer Grunden Bois att få berätta om sin resa under ett seminarium, liksom ta plats på läktaren när Färjestad tar sig an Brynäs.

Från FBK:s sida kommer bland andra nämnde Ole-Kristian Tollefsen, Rickard Wallin, Micke Johansson, Bengt-Åke Gustafsson, Greger Artursson, Mathias Johansson, Magnus Arvedson, Thomas Rundqvist och Gunnar Johansson delta på ispasset.

Ole-Kristian Tollefsen bör se upp, enligt Jocke i Grunden Bois.
Ole-Kristian Tollefsen bör se upp, enligt Jocke i Grunden Bois. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Artikeltaggar

Bengt-Åke GustafssonFärjestad BKFärjestad BK HerrGreger ArturssonGrunden boisGunnar JohanssonHåkan EliassonIshockeyMagnus ArvedsonMathias JohanssonMikael JohanssonOle Kristian TollefsenRickard WallinThomas RundqvistThor Guttormsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.