Enklaste handlingen är att minska ditt matsvinn

Debatt
PUBLICERAD:
Därför vill vi påminna om hur viktigt det är att inte slänga mat. På Livsmedelsverket kallar vi det för att ha svinnsikt, skriver Karin Fritz.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Mat produceras, transporteras och säljs helt i onödan, när den borde hamna i någons mage. Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa att vara hungriga, skriver Karin Fritz.

Just nu pågår Europeiska avfallsveckan och den ger oss möjlighet att anta en utmaning, nämligen att inte slänga mat. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter. Den här veckan kan vi alla göra en enkel men avgörande insats och minska avfallet för klimatets skull.

Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Det är ett enormt slöseri med resurser. Mat produceras, transporteras och säljs helt i onödan, när den borde hamna i någons mage. Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa att vara hungriga.

Vore matsvinn ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA. Det här är en viktig aspekt på klimatet som få diskuterade under toppmötet i Glasgow häromveckan. Därför vill vi påminna om hur viktigt det är att inte slänga mat. På Livsmedelsverket kallar vi det för att ha svinnsikt.

Det stora matsvinnet sker i våra hushåll. Det kan låta obegripligt, men innebär att alla kan vara med och bidra till klimatarbetet. Det handlar alltså om att börja i sitt eget kök. Här är några siffror på det vi behöver ändra på:

● Svenska hushåll slänger 19 kilo ätbar mat per person och år. Det motsvarar cirka 40 måltider.

● Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. Det motsvarar t ex cirka 90 koppar kaffe.

● Sammanlagt blir det cirka 37 kilo mat per person och år.

● För en familj på två vuxna och fyra barn handlar det om 148 kilo fullt ätbar mat som slängs varje år.

Här är några konkreta tips på hur det går att minska det du kastar i soptunnan.

● Planera

Tänk efter vad du har hemma och vad du kan skapa för maträtter av det. Kanske ska du använda din fantasi och hitta på något nytt? Ta en titt i kylskåp och skafferi innan du handlar, så du inte köper något du redan har. Frys in om du inte hinner använda maten i tid. Nästan allt går att frysa in, t o m mjölk.

● Förvara maten rätt

Håll koll på temperaturen. En bra temperatur i kylskåpet är plus 4 grader Celsius, medan minus 18 grader är lagom i frysen. Tänk på att olika livsmedel ska förvaras på olika sätt. Äpplen ska t ex vara i kylskåpet medan gurkan ska vara i rumstemperatur. En bra grej är att en särskild hylla för det som borde ätas upp snart.

● Höj statusen för rester

Gör matlådor av det du inte orkar äta upp. Rester är enkelt, snabbt och gott. Många vet att rester kan hålla upp till en vecka i kylen och att mat kan värmas upp flera gånger om den förvaras i kylskåp däremellan.

● Använd dina sinnen

Titta, lukta, smaka på maten. En vanlig missuppfattning är att man tror att man inte kan äta mat som passerat bäst-före-datum. Använd dina sinnen och känns maten fräsch kan du äta den.

Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett regeringsuppdrag att halvera matsvinnet. Det här hänger ihop med FN:s mål i Agenda 2030 och EU:s klimat- och hållbarhetsarbete. Men för att klara det här behöver vi få hjälp.

Matsvinnet behöver minska i hela världen och alla behöver hjälpa till. Därför är det dags att värdera maten högre och ta hand om den. Vad blir ditt första steg för att få svinnsikt?

Karin Fritz

Projektledare på Livsmedelsverket för regeringsuppdraget om minskat matsvinn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.