Hoppa till huvudinnehållet

Björn Goops supersto sprängde tiomiljonersvallen – nu går hon till avel

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Mellby Free avslutade sin enastående karriär med att vinna Baroness Karsks Lopp.
Mellby Free avslutade sin enastående karriär med att vinna Baroness Karsks Lopp. Foto: Lars Jakobsson

Björn Goops toppsto Mellby Free har gjort karriärens sista start.

Hon gjorde den på Solvalla under lördagen och när hon vann Baroness Karsk Lopp på Solvalla passerade hon tio miljoner kronor på kontot.

– Vinsten i Stochampionatet är den mest minnesvärda, sa Björn Goop.

Mellby Free vann spårlottningen till finalen av Stoeliten då hon fick spåret innanför Kali Smart och Goops givna taktik var att köra till ledningen.

Dit kom Mellby Free utan problem men hon fick inte bestämma i den positionen. Mika Forss körde snabbt fram utvändigt med Hevin Boko och det första varvet öppnades på för årstiden mycket snabba 11,7.

Men det var inget som kunde stoppa Mellby Free den här dagen. In på upploppet ryckte Goop åt sig ett par längder och segern blev säker på tiden 11,7 över medeldistans.

Efter loppet fick skötaren Sofia Hansson köra fram Mellby Free till vinnarcirkeln.

– Sofia har gjort ett fantastiskt jobb med Mellby Free under hela karriären och Mellby Free har betytt väldigt mycket för Sofia, så jag tyckte att det här var deras show. Det här var sista starten för Mellby Free och Sofia ska tyvärr också sluta hos oss så det här var deras show, sa Björn Goop.

Enastående karriär

Under sin enastående karriär blev det 20 vinster på 42 starter för Mellby Free och med den här segern som var värd 300 000 kronor sprang hon in 10 097 330 i karriären.

Det ger ett snitt på fantastiska 240 412 per start!

– Målet de senaste månaderna har varit att försöka komma över tio miljoner kronor och då var hon tvungen att vinna det här loppet. Det var en viktig start men det viktigaste och roligaste var att hon var så fin. Mellby Free har varit fin i hela sin karriär och betydelsefull precis som Sofia. Det mest minnesvärda vinsten är den i Stochampionatet, fortsatte Goop om sitt stjärnsto som nu ska betäckas med Ready Cash.

Sofia Hansson var rörd efter att Mellby Free gjort sin sista start.
Sofia Hansson var rörd efter att Mellby Free gjort sin sista start. Foto: Lars Jakobsson

Sofia Hansson var märkbart rörd efter loppet.

– Det är helt fantastiskt, jag blir både ledsen och glad. Det är den absolut bästa hästen som jag har haft och hon är helt fantastisk och jobba med. Det kunde inte sluta på ett bättre sätt, sa hon.

”Ett av de bästa loppen”

Gulddivisionsfinalen var öppen på förhand men det var den knappa favoriten Brother Bill som vann. Efter ett lopp som trea i andraspår satte Jorma Kontio in attacken ut på den sista långsidan och Brother Bill plockade ner ledande Milliondollarrhyme på upploppet.

– Det här var ett av hans bästa lopp i karriären. Han kändes stark i den sista kurvan och när jag drog det norska huvudlaget svarade Brother Bill bra, sa Kontio.

Admiral As var med marginal omgångens mest streckade häst och han vann i sin sista start i Silverdivisionen. Han gjorde det efter dagens häftigaste duell då han fick trava utvändigt om Emoji. Mitt på upploppet såg det ut att bli ett favoritfall men Admiral As satte dit nosen den sista biten.

– Det var två väldigt bra hästar som gjorde upp. Admiral As tål att gå i dödens men det kändes att säsongen börjar bli lång. Normalt sett så suger han bara tag i grejerna, men det kändes tidigt i loppet att han inte var som tidigare under säsongen och det var beundransvärt av honom att vinna, sa Örjan Kihlström.

Jackpot på nytt

Omgångens skräll kom i den sjätte avdelningen. I ett galoppfyllt lopp spurtade Hands Down till seger närmast före Mister Donald.

Innan V75-loppen gjorde Billions debut i monté och i en övertygande seger med Jonathan Carre visade Billions att han har en ljus framtid i disciplinen.

Övriga V75-vinnare var Prosecco, Unique Juni och Bugatti Miles. Sju rätt gav 16 108 kronor och då det inte blev någon utdelning på femmorna är det jackpot på Bergsåker kommande lördag.

Artikeltaggar

Björn GoopSolvallaTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.