Den enes död, den andres bröd.
Umeå kommun räknar med att Svenska rallyt ska ge stora pengar.
– Enligt preliminära jämförelser med Värmland är det 120 miljoner turistekonomiskt. Vi har ambition att det ska bli mer, säger näringslivschefen Peter Juneblad.
Anledningen till att VM-tävlingen försvinner från Värmland är, som säkert bekant, inte ekonomisk, utan meteorologisk. Umeå vann kampen med Östersund och Luleå i jakten på nordligare hemvist.
NWT träffar två nöjda representanter på plats: kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) och näringslivschefen Peter Juneblad.
– Vi vill värna om att rallysporten utvecklas och att rallyt stannar kvar i Sverige. Många har sagt att det inte är någon självklarhet. Det känns jättebra att vi kan göra det, säger Hans Lindberg.
Svenska rallyts vd Glenn Olsson förklarar valet så här:
– Det är en stor kommun som stått på tå från början. Fördelen är att vi kan bygga rallyt i stan. Vi såg alla möjligheter att få till bra arenor och det är helt annan boendekapacitet i anslutning till serviceplatsen.
– Svenska rallyt är fortfarande arrangör. Vår roll är att skapa förutsättningar, bistå och öppna dörrar, säger Hans Lindberg.
Hur lyckades ni vinna rallyt?
– Genom att vara bäst. Kul att vi också har en historisk koppling. Jag tror det var 1936 eller 37 som Monte Carlo-rallyt startade på Rådhusesplanaden alldeles vid torget. Sedan åkte de vidare.
Hur mycket pengar har ni lagt?
– Från kommunen och våra kommunala bolag är det tio miljoner. Det motsvarar ungefär som i Värmland, men vi i kommunen har tagit ett större ansvar här. Regionen ser lite annorlunda ut.
Det kompakta formatet är en fördel jämfört med stora området som krävdes för att hitta snösäkra sträckor i Värmland utifrån serviceplatsen i Torsby.
– Jag tycker att vi haft ett starkt case hela tiden, på grund av att vi har närheten till allt. Det är fem minuter från flygplatsen och våra finska kamrater, som har ett stort rallyintresse, kan åka världens miljövänligaste färja från Vasa på tre timmar. Den är helt ny och kostade 1,2 miljarder. Vi har senarelagt tabellen för att man ska kunna se målgången på söndagen och hinna med färjan.
Han nämner vidare den centrumnära serviceplatsen på mässområdet Nolia, där teamen kan vara inomhus i fotbollshallar, och jättearenan med sträckan på gamla militärområdet.
Det har varit hektiskt sedan beskedet om flytten kom i april.
– Jag är full av enorm respekt för allt jobb som gjorts i Värmland, säger Peter Juneblad.
– Vi från kommunens sida har valt att engagera oss väldigt mycket i det lokala. Det behövs för att vi ska hinna med under den korta tid vi faktiskt haft. Vi har lagt ner mycket jobb, men det gör vi gladeligen. Får vi överleva första året kan vi börja finjustera. Vi måste se vad som funkar och inte, säger Hans Lindberg.
Har det varit motstånd?
– Nej, inte hittills. Politiskt är vi överens att vi måste hjälpa rallyt, men även andra saker, att utvecklas positivt. Man ska inte förbjuda bilar, man ska jobba med mer miljövänliga bränslen. Eftersom allt är så nära behöver vi inte lika mycket transporter. Vi kommer använda elbussar när man ska ut på sträckor.
Samerna var dock kritiska, som vi berättat tidigare, och att få klart banan drar ut på tiden.
– Det är en sak när man kört i 30 år och vet varje markägare. Här måste vi berätta för alla vilken nytta man kan ha av rallyt. Vi har fått mycket tips från Värmland, säger Peter Juneblad.
Fler sträckor skulle placeras på I20-området, men då sparkade militären bakut.
– Det är en skyddszon av högsta internationella klass och det var svårt att få ihop med helikoptrar och drönare.
Umeå fyller passande nog 400 år 2022. Det är en framåt universitetsstad med Sveriges yngsta (medelålder 38 år) och procentuellt sett snabbast växande befolkning. Målet är att de nuvarande 130 000 ska vara 200 000 år 2050.
Svenska rallyt kan bidra.
– Att det kommer hit mycket folk ökar intäkterna. Den kommersen skapar tillväxt och fler kan få anställning.
De cirka 1 700 hotellrummen inom 1,5 kilometer från centrum är redan fullbokade. Betydligt mer behövs för de drygt 100 000 åskådare som väntas komma.
– Vi jobbar tillsammans med rallyt med för att hitta fler privata uthyrare.
Umeå hoppas på ännu starkare koppling till grannarna i öst i framtiden.
– Det diskuteras att köra VM-tävling i Finland efter den här när cirkusen redan är här uppe. Känns väldigt bra om det kan ge positiva synergieffekter, som i Värmland att det började litet och utvecklades, säger Hans Lindberg.
Läs mer i vår serie Rallyflytten:
Sexhandel en ovan fråga för rallyt: ”Vi har en strategi”Samernas taleskvinna: "Ingen vill se en rallybil som smäller in i tio renar"Krönika: Som en resa bakåt i tidenHär byggs rallyts nya superarena: ”Vi får en citynära sträcka på riktigt”