Hoppa till huvudinnehållet

Snabba värmlänningar i rekordform

Publicerad:
Viktor Brandt och Emil Nykvist inledde starkt i IBU-cupen i Idre.
Viktor Brandt och Emil Nykvist inledde starkt i IBU-cupen i Idre. Foto: Svenska skidskytteförbundet

Värmlänningarna Viktor Brandt och Emil Nykvist var bäst av de svenska herrarna i säsongspremiären av IBU-cupen i skidskytte i Idre.

Debuterande Viktor Brandt, I2 IF i Karlstad, slutade på 17:e plats och Emil Nykvist, Bore, satte personligt rekord i cupen genom att bli 20:a i torsdagens sprint.

22-årige Brandt var bara 14 sekunder från täten inför det första liggande skyttet, där han sköt fullt och gav sig iväg som femma. Han kom in till stående skyttet som sexa, men föll till 17 efter två bom. Han höll placeringen ända in i mål och var 1,05 bakom segrande tysken Lucas Fratzscher. Brandt sköt femte snabbast i fältet, med 50 sekunder på de två serierna.

Emil Nykvist överraskade genom att vara snabbast av alla till första mellantiden och låg fyra inför det liggande skyttet, men efter en bom lämnade han vallen på 26:e plats. Fem fullträffar i stående gjorde att han avancerade elva placeringar. Han tappade dock lite på slutvarvet och fick släppa Viktor Brandt och ytterligare fyra åkare förbi sig. 20 är ändå ett rejält snäpp upp från tidigare IBU-personrekordet 33.

I damernas sprintlopp kom Elisabeth Högberg, Östersund, femma och bara tio sekunder från tyska vinnaren Marion Wiesenarter. Båda hade en bom.

Emma Nilsson åkte fort, men bommade för mycket för att hänga med i toppen.
Emma Nilsson åkte fort, men bommade för mycket för att hänga med i toppen. Foto: Nisse Schmidt/TT

Av värmländskorna var Annie Lindh, Finnskoga, främst på 37:e plats. Hon hade två bom, en i vardera liggande och stående, och var 1,26 från toppen.

Nilsson snabb i spåret

Emma Nilsson, Bore, inledde med två bom och efter ytterligare två missade skott låg hon bara 53:a. Men tack vare imponerande skidåkning på slutvarvet, fjärde fortast av samtliga, avancerade Nilsson 13 placeringar och tog sista poängplatsen (40), bara två sekunder efter Annie Lind. Hon hade snabbaste åktid av svenskorna, tre sekunder före Elisabeth Högberg, och elfte totalt.

Det bådar gott för fortsättningen.

Närmast på lördag väntar ytterligare sprintlopp för både damer och herrar.

Artikeltaggar

Annie LindhEmil NykvistEmma NilssonIBU-cupenSkidskytteViktor Brandt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.