Pojkarna var fyra, fem och sex år gamla när de pekades ut som skyldiga till femåriga Siljes död i Trondheim 1994.
Nu har fallet granskats i ett samarbete mellan NRK och SVT – och det finns likheter med Kevinfallet, enligt journalisten Anna Nordbeck.
Hon frågar sig om polisens arbete med barnförhör har blivit bättre sen dess – och om vi kan vara säkra på att barn inte utsätts för samma sak i dag.
Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén pekades ut som ansvariga för fyraårige Kevin Hjalmarssons död i Arvika 1998. Då var bröderna sju och fem år gamla. Fallet granskades av SVT Dokument inifrån 2017.
Knappt ett år senare avskrevs bröderna från utredningen. Enligt åklagaren Niclas Wargren hade de ingenting med Kevins död att göra.
Nu har journalisten Anna Nordbeck – som ingick i SVT:s team som granskade Kevinfallet – varit med och undersökt Siljefallet i Trondheim i ett samarbete med NRK:s Brennpunkt.
Silje Marie Redergård, 5, hittades död i en pulkabacke i Tiller utanför Trondheim i oktober 1994. Tre pojkar – fyra, fem och sex år gamla – pekades ut som skyldiga av polisen på en presskonferens.
– Under arbetet med Fallet Kevin förstod vi att polisen hade inspirerats av Siljefallet, och att det bidrog till att polisen började söka efter just barn som gärningsmän i Kevinutredningen, enligt Anna Nordbeck.
Arvika Nyheter har varit i kontakt med den pensionerade polisen Henry Nilsson, som var med i Kevinutredningen 1998.
Han har i sin tur varit i kontakt med flera kollegor från den tiden – men enligt Henry Nilsson minns ingen att fallet i Trondheim skulle ha varit uppe för diskussion.
– Jag kan inte utesluta att vi tittade på det, men någon djupare analys tror jag inte att vi gjorde, säger han.
Blev intresserad av Siljefallet
Efter att tv-serien Fallet Kevin hade sänts våren 2017 blev Anna Nordbeck intresserad av att titta närmare på Siljefallet.
Det var med kunskaperna från granskningen av Kevinutredningen som hon tog sig an fallet i Trondheim.
– Jag började med att läsa det som media hade rapporterat 1994 och redan där kunde jag ana likheter med Kevinfallet.
I båda fallen blev små barn utpekade för att bära skulden för sin kompis död. Och det verkade som om det hade varit pressande förhör även i Siljefallet, enligt Anna Nordbeck, och att barnens utsagor hade förändrats i förhörsrummet efter hand.
Hon gjorde efterforskningar i några månader. Och eftersom det handlade om ett norskt fall tog Dokument inifråns projektledare kontakt med NRK:s Brennpunkt.
– Jag hade researchat i några månader och börjat ta kontakt med vissa personer som var berörda i fallet, och började begära ut dokument. Sen lämnade jag över till NRK och var behjälplig för frågor. NRK är de som sen rodde projektet i hamn.
Fick en snabb lösning
Dokumentärserien, som sänds i fyra delar, finns nu att se på SVT play.
– Vi har en djup inblick i researchen och det finns många skäl att berätta om fallet även här i Sverige. Det handlar ju om en polisutredning som väldigt snabbt kom fram till ett resultat som fick brutala konsekvenser för några barn, säger Anna Nordbeck.
De tre lekkamraterna till Silje – en fyraåring, en femåring och en sexåring – förhördes av polisen som vittnen till en början. Femåringen och sexåringen har valt att delta i dokumentären anonymt. Fyraåringen har avböjt att medverka.
Fallet fick en snabb lösning och de tre små barnen pekades ut som ansvariga för Siljes död på en presskonferens redan ett dygn efter att kroppen hade hittats.
Experter som uttalar sig i serien anser att barnen pressades av polisen att ändra sina vittnesmål.
– Precis som i Kevinfallet kommer barnen först in som vittnen, men blir sen misstänkta gärningsmän. Polisen verkar inte förstå att deras agerande påverkar barnens berättelser, som förändras i förhörsrummen, säger Anna Nordbeck.
I researchen framgår det dessutom, enligt Anna Nordbeck, att den tekniska bevisningen är bristfällig.
– Man har inte gått till botten med spår som man skulle kunna ha gjort. Och man har inte gått till botten med vittnen som man skulle kunna ha förhört.
Asbjørn Rachlew – som är polis och förhörsexpert – har granskat fallet på uppdrag av den norska riksåklagaren, och rekommenderar att förundersökningen tas upp på nytt.
– Huruvida det blir så eller inte återstår att se, säger Anna Nordbeck.
Det har gått lång tid sedan fallet var aktuellt, många spår kan ha kallnat och det kan vara svårt hitta en alternativ gärningsman.
– Men jag tänker att det skulle vara viktigt för de här utpekade pojkarna – som nu är vuxna – att förundersökningen återupptogs och att skuldfrågan omprövas, med tanke på hur många allvarliga brister det finns i utredningen.
Har det blivit bättre?
Det här är andra fallet, som Anna Nordbeck har granskat, där små barn har blivit utpekade för grova brott utan att få en försvarare och en rättslig prövning.
– När det nu dyker upp ytterligare ett så här allvarligt fall så är det värt att fråga sig hur det ser ut i dag. Har polisen lärt sig av historien? Är vårt system rättssäkert även för barn?
Hon fortsätter:
– Det är upp till rättsväsendet att bevisa det.
Arvika besökte Trondheim
I rapporten ”Arvika efter Kevin” – som skrevs av journalisten Nina Hjelmgren på uppdrag av Arvika kommun några år efter Kevinfallet – står det att kommunen besökte Trondheim:
”Socialförvaltningen i Arvika tog värdefulla kontakter i Trondheim och arrangerade en resa dit för flera av dem som var inblandade i krisarbetet i Arvika.”
Vidare står det:
”I Trondheim kunde man bland annat dela med sig av hur man skulle hantera den tunga skuldfrågan.”
Lyssna på AN-poddens intervju med Christian Karlsson och Robin Dahlén: