Hoppa till huvudinnehållet

Så kan DIF avsluta säsongen på säker mark

Publicerad:
Reporter Amos Friedman
Amos Friedman
amos.friedman@nwt.se
Victor Edvardsens Degerfors kan ha en mission impossible-liknande uppgift framför sig.
Victor Edvardsens Degerfors kan ha en mission impossible-liknande uppgift framför sig. Foto: Tommy Pedersen / TT

Det är ett pressat läge för Degerfors inför de två avslutande omgångarna i allsvenskan.

Vi har gått igenom ett gäng scenarier, några mer troliga än andra.

Inför rafflande slutspurten – här är betyg på alla DIF-spelare

Det mest troliga scenariot.

Degerfors tar totalt tre poäng på de två sista matcherna mot Norrköping och Östersund. Samtidigt som Halmstad förlorar båda sina matcher mot Hammarby och Malmö.

Detta gör att Degerfors slutar på säkra plats 13 med 31 poäng och Halmstad hamnar på kvalplatsen med 30 inspelade poäng.

Det mindre troliga scenariot.

Halmstad har stundvis bjudit på fin fotboll och vann bland annat mot ett poängpressat AIK med 1–0. Att Halmstad skulle kryssa mot antingen Norrköping eller Malmö får därmed ses som en realitet.

Skulle alltså Halmstad ta en poäng på de återstående matcherna måste Degerfors ta minst fyra poäng. Detta gör att Halmstad slutar på 31 poäng och Degerfors 32 poäng.

Halmstad har en målskillnad på -5 och Degerfors -21. Tåget för att hämta ikapp den målskillnaden har med all största sannolikhet redan gått och därför måste Degerfors helt enkelt ta fler poäng än Halmstad.

Det minst troliga scenariot.

Mjällby, Varberg och Sirius står alla tre noterade för 34 poäng. Men med en målskillnad på +4, -1 och -15. Degerfors har en målskillnad på -21.

Att Degerfors skulle lyckas hämta ikapp Mjällbys och Varbergs målskillnad får ses som högst otroligt. Frågan är om ens Mission impossible-agenten Ethan Hunt hade lyckats med det.

Alltså får de rödvita sikta in sig på Sirius, som möter Häcken och AIK i avslutningen.

AIK har inte direkt skövlat in mål under säsongen och har snittat 1,32 mål per match. Häcken har i sin tur snittat 1,64 mål per match men har samtidigt släppt in totalt 42 mål.

Skulle Degerfors vinna sina matcher mot Norrköping och Östersund samtidigt som Sirius förlorar båda sina och den interna skillnaden blir fler än sex mål håller sig DIF kvar i allsvenskan.

Vad händer om DIF och Sirius slutar på samma poäng med samma målskillnad då?

Då säger ordningen att avgörandet går på antal gjorda mål. Där har Sirius en fördel eftersom de gjort 34 mål mot Degerfors 29. Alltså räcker det inte med att ta sex poäng för DIF:s räkning utan det behöver bli målkalas också.

Läs mer:

Läs också

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IFDegerfors IF HerrFotboll

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.