Hoppa till huvudinnehållet

Satsning på Lärcentrum för distansstudier i Hagfors

Publicerad:
En lärosal för distansstudier kommer snart att byggas på Älvstranden bildningscentrum Foto: Peter Nilsson

Till vårterminen ska man kunna studera på universitet, högskolor och vuxenutbildningar runt om i Sverige och ändå kunna bo kvar i Hagfors. En lärosal för distansstudier byggs på ÄBC. En filial till lärcentret blir på biblioteket i Munkfors.

– Man ska som student kunna göra tentan här istället för att åka till Umeå till exempel, säger Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun.

Hagfors kommun har fått 900 000 i statsbidrag till lärcentret som kommer att gå till kostnader för digitala lösningar i Hagfors och Munkfors och till en projektledare för lärcentret.

Vecka 51 börjar bygget av en ny lärosal på Älvstranden bildningscentrum (ÄBC). Lärosalen ska byggas i ett större utrymme under trappan till gymnasiet. Det blir en ingång från biblioteket och en ingång från skolan.

– Det innebär att lärosalen kan användas när skolan är stängd och biblioteket är öppet. Man kommer att kunna låna ett digitalt verktyg och studera på plats på lärcentret, säger Jenny Dahlin.

Förhoppningen är att lärosalen ska stå klar till sportlovet.

– Men vi kommer att kunna ta emot studenter som gör tentamen innan dess för vi kan boka andra lokaler.

Många möjligheter

Jenny Dahlin ser många möjligheter med den nya lärosalen.

– Salen kommer att bli väldigt digitalt utrustad. Hagfors kommun kommer att kunna använda den till möten och utbildning för personalen. Elever som har behov av fjärrundervisning i vissa språk där vi har svårt att få tag i lärare kan också använda den här salen.

Jenny Dahlin som är skolchef i Hagfors kommun ser många möjligheter med ett lärcentrum
Jenny Dahlin som är skolchef i Hagfors kommun ser många möjligheter med ett lärcentrum Foto: Aron Eriksson

Redan nu är det klart att Hagfors Lärcentrum kopplas till förskollärarprogrammet vid Karlstads universitet 2023.

Men man ska även kunna plugga på distans om man studerar andra utbildningar vid andra utbildningsorter.

– I första hand kontaktar man det lärosäte där utbildningen ges och kollar om det går att ge den på distans. Jag skulle ändå vilja säga att våra universitet medger detta i hög grad att man kan göra vissa tentamen på distans. Därefter kontaktar man vår projektledare på lärcentret.

Unikt koncept

Jenny Dahlin hänvisar också till hemsidan nitus.se som samordnar alla Sveriges lärcentra och där det finns mer information.

– Det här kommer att bli en stor möjlighet för våra kommuninvånare och även andra att man kan studera härifrån. Vi har ju ett unikt koncept att det ligger i anslutning till ett bibliotek och det är en jätteresurs i det här.

Det planerade Teknikhuset kommer att byggas intill ÄBC och stå klart 2024.

– I förlängningen vill vi också att det här kopplas ihop till Teknikhuset, så att vi kan erbjuda uppdragsutbildningar kopplat till näringslivet tillsammans med det här. Vi tänker oss också att företag kan beställa uppdragsutbildningar och att man har navet i lärcentrum och kan göra praktiska delar inne i teknikhuset.

Jenny Dahlin ser lärcentret som en möjlighet för både ungdomar och vuxna.

– I förlängningen handlar det om att höja kompetensen i vår kommun och vara en nav för utbildning i vår region. Man ska kunna bo och studera här och då blir lärcentret ett stöd.

Artikeltaggar

DistansutbildningHagfors kommunJenny DahlinKarlstads universitetMunkforsSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.