Hoppa till huvudinnehållet

Trots oenighet: Tandvårdslab ser ut att läggas ner

Publicerad:
Regionstyrelsen föreslår att besluta att regionen ska lägga ner det tandtekniska laboratoriet Klaralab.
Regionstyrelsen föreslår att besluta att regionen ska lägga ner det tandtekniska laboratoriet Klaralab. Foto: Helena Dahlgren

Avveckla tandtekniska laboratoriet Klaralab.

Det beslutet föreslås regionstyrelsen fatta nästa vecka, trots oenighet.

Hälso- och sjukvårdsnämnden var inte enig. MBL-förhandlingen mellan Region Värmland och fackförbundet Vision avslutades i oenighet. Personalen är kritisk.

På tisdag nästa vecka når förslaget om att lägga ner Klaralab regionstyrelsen.

Labbet tillverkar bland annat konstgjorda tänder, bettskenor och tandregleringsapparater. Bakgrunden är att laboratoriet, som har runt 20 anställda, har gått med underskott under hela 2000-talet. Enligt beslutsunderlaget är orderingången svag sedan en längre tid.

Ett externt konsultbolag har gått igenom verksamheten och föreslog fyra alternativ. Det första är att investera i och utöka verksamheten och det andra att ställa om den. Alternativ tre handlar om att fokusera och banta och alternativ fyra om att avveckla Klaralab under ordnade former.

Oenig nämnd

I början av oktober beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att avveckla Klaralab. Men beslutet var inte enigt. Både V och SD ville att ärendet skulle återremitteras.

MBL-förhandlingarna som hållits med fackförbundet Vision har slutat i oenighet. Vision anser att det är anmärkningsvärt att regionen inte kunnat redovisa hur många uppdrag Klaralab respektive privata aktörer fick under 2019 och 2020. Man anser också att invånarna i Värmland påverkas vid en avveckling och att arbetsmiljön för resten av personalen inom folktandvården blir sämre.

– Vi har varit jättestolta över att ha haft Klaralab, men branschen har utvecklats och förändrats, i dag finns det inte samma behov och vi har inte den utvecklingskapaciteten för att driva den typen av företag i offentlig verksamhet. Så vi anser att det här är den bästa vägen att gå, sa Marianne Utterdahl (SIV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden efter beslutet där i oktober.

Läs tidigare artiklar här:

Tandvårdslabbet läggs ner: ”Vi är oeniga om det”Tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden: Tandvårdslab kan läggas ner

Artikeltaggar

FolktandvårdenHälso- och sjukvårdsnämndenKarlstadRegion VärmlandRegionstyrelsenVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.