Hoppa till huvudinnehållet

Stora brister inom äldrevården i Karlstad - hjälp!

Publicerad:
”Två förtvivlade systrar” beskriver hur de upplever mammans demensboende i Karlstads kommun. ”Som anhörig blir man skräckslagen varje gång telefonen ringer - man är rädd för att det är boendet som ska tala om att mamma är på väg ensam i ambulans till akuten efter ytterligare ett fall ur rullstolen”, skriver de. Genrebild.
”Två förtvivlade systrar” beskriver hur de upplever mammans demensboende i Karlstads kommun. ”Som anhörig blir man skräckslagen varje gång telefonen ringer - man är rädd för att det är boendet som ska tala om att mamma är på väg ensam i ambulans till akuten efter ytterligare ett fall ur rullstolen”, skriver de. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vår mamma bor på ett demensboende i Karlstads kommun. Vi är två förtvivlade systrar som vill informera om hur verkligheten ser ut på detta boende.

Personalen är trevlig och tillmötesgående och jobbar hårt för att uppfylla kraven på god omvårdnad och trygghet för de boende. Trots detta har flera allvarliga händelser inträffat. Mamma har flera gånger blivit lämnad ensam utan tillsyn av personal eftersom all personal (två stycken) blivit tvungna att hjälpa annan kund. Under tiden har mamma troligtvis försökt resa sig ur rullstolen och fallit handlöst i golvet. Detta har resulterat i flera besök på akuten med bland annat sår i huvudet som syddes med fem stygn, hörapparat som gick igenom ytterörat som syddes med sju stygn, sår strax över ögat som syddes med fyra stygn samt sår på underarmen som tejpades.

Nästa fall kanske hon inte överlever.

Som anhörig blir man skräckslagen varje gång telefonen ringer - man är rädd för att det är boendet som ska tala om att mamma är på väg ensam i ambulans till akuten efter ytterligare ett fall ur rullstolen.

Orsaken till detta är ju att boendet är underbemannat. Det är två stycken personal till åtta kunder. Och hos flera kunder måste personalen vara två när kunden behöver hjälp. Därmed finns ingen personal som har uppsikt över resten av avdelningen. Det är i dessa lägen vår mamma har lämnats ensam utan uppsikt och fallit ur rullstolen.

När en personal saknas på en avdelning har det hänt att personal från annan avdelning ryckt in och då blir den avdelningen en personal mindre. När vår mamma behövt hjälp till toaletten har det hänt att hon fått vänta nästan 15 minuter på grund av att personalen varit upptagen med en annan kund.

Ovan beskrivna situationer och förhållanden på demensboendet har vi tagit upp med enhetschefen för boendet, verksamhetschefen för äldreboende samt vård­- och omsorgsnämndens ordförande. Enligt boendets enhetschef måste man acceptera att ”olyckor” händer. Vi har påtalat att kunderna på ett demensboende kräver mer tid och omsorg jämfört med vanligt äldreboende.

Demensförbundet har gett ut en skrift med namnet Anhörigboken, där kan man bland annat läsa om hur man ger dementa en god vård och omsorg. Den bör läsas av ovan nämnda chefer, som förebild, när de fattar beslut angående demensvården i Karlstad. Enligt den skriften anser vi att Karlstads kommun har misslyckats med sin demensvård. Tyvärr verkar de äldres situation på äldreboendena och demensboendena inte vara en fråga som nuvarande politiker lägger någon vikt vid.

De äldre har rätt till en värdig ålderdom. Det tror vi att Karlstads invånare också tycker. Eller är det bara vi som har dåliga erfarenheter av äldreomsorgen i Karlstad?

Med statsbidraget för 2021 på 3 998 500 000 kronor som Socialstyrelsen kan fördela till landets kommuner, med syfte att säkerställa en god vård och omsorg, finns kanske möjlighet till ökad bemanning på demensboendena i Karlstad?

Snart är det valår. Vilket eller vilka partier kommer att göra de äldres åldrande mer värdigt?

Två förtvivlade systrar

***

SVAR DIREKT: Vi är ödmjuka inför att vi alltid kan bli bättre

Jag bli glad att läsa att ni upplever vår personal som trevliga och tillmötesgående och att de arbetar hårt för att ge en god omvårdnad och trygghet för våra boende. Det är mycket inom vården och omsorgen i Karlstad som fungerar väldigt bra och vi anpassar alltid vår bemanning utifrån våra boendes behov. Men vi är ödmjuka inför att vi alltid kan bli bättre. Ni får gärna kontakta mig för ett samtal kring detta. Ni når mig på 054-540 00 00.

Per-Olov Johansson

verksamhetschef vårdboende Karlstads kommun

Artikeltaggar

InsändareKarlstadKarlstads kommunSocialstyrelsenÄldrevård