Hoppa till huvudinnehållet

Möttes i nätverk och skapade på distans – uppfann en ny cirkus för barn

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Olivia Ahltorp, Isabelle Boström och Hugo Catolino har skapat barnföreställningen Den stora lilla cirkusen tillsammans. Till största delen har de jobbat utan att träffas fysiskt.
Olivia Ahltorp, Isabelle Boström och Hugo Catolino har skapat barnföreställningen Den stora lilla cirkusen tillsammans. Till största delen har de jobbat utan att träffas fysiskt. Foto: Lena Richardson

Tre kulturaktörer möttes digitalt och började samarbeta – på distans.

På lördag, den 27 november, är det premiär på Arenan i Karlstad för resultatet: den fantasifulla familjeföreställningen Den stora lilla cirkusen.

Mimaren Isabelle Boström bor i Karlstad, dockspelaren Hugo Catolino i Långban och musikproducenten Olivia Ahltorp i Arvika. De kände inte varandra, när de träffades via ett digitalt nätverk i våras.

– Vi möttes och förstod snart att vi vill samma sak, säger Isabelle Boström.

– Jag är lite förvånad över att fast det var på Zoom, kände vi direkt att vi ville jobba tillsammans. Det var så tydligt, säger Olivia Ahltorp.

Hittade rätt känsla

– Jag kände på en gång att de där, de är spännande! säger Hugo Catolino, som beskriver hur viktigt det är att hitta den rätta första känslan, när människor som jobbar med kultur möts för ett eventuellt samarbete:

– Att göra det digitalt var intressant. Du ser bara ansiktet i en dator och så börjar man prata och försöker gå in i bilden och försöker ta reda på vem är han eller hon? Det funkade! säger han.

Bjöd in brett

Bakom nätverksträffarna stod Innovation Park, Meco (Music Ecosystems Inner Scandinavia) och Riksteatern Värmland.

– Vi såg att det fanns ett stort behov av att stötta upp kulturbranschen under coronapandemin. Vi jobbar mycket med nätverk och att föra samman människor och vi ville testa att göra det väldigt brett i kulturbranschen, säger Elin Tienvieri, innovationsledare på Arvika Innovation park.

Elin Tienvieri på Innovation Park tycker det är viktigt att också kulturbranschen utvecklar nya arbetssätt och nya sätt att mötas.
Elin Tienvieri på Innovation Park tycker det är viktigt att också kulturbranschen utvecklar nya arbetssätt och nya sätt att mötas. Foto: Lena Richardson

Såväl liveartister som konstnärer och musikproducenter bjöds in. De tre aktörerna bakom Den stora lilla cirkusen är ett gott exempel på vad som kan ske när tre personer med olika inriktning möts.

”Blev en boost”

För Olivia är det första gången hon arbetar med teater, Hugo har aldrig arbetat med en mimare förut och Isabelle fick via samarbetet en bra start på sitt frilansliv efter återflytten till Värmland efter utbildningar på annan ort.

Isabelle Boström spelar flickan Alice, som bland annat möter en mycket speciell cyklist, som behöver lite uppmuntran - och ett plåster.
Isabelle Boström spelar flickan Alice, som bland annat möter en mycket speciell cyklist, som behöver lite uppmuntran - och ett plåster. Foto: Lena Richardson

– Det här har blivit en boost för mig. Det här var det första projektet jag kom med i och det är jättekul att få gå till premiär och känna att ”vi har gjort det”, säger Isabelle.

Möten på distans

Utan nätverket hade de tre troligen inte ens mötts och utan det digitala hade samarbetet inte fungerat, eftersom de bor på tre olika orter:

– Vi hade inte fått ihop det om vi skulle träffats varje gång vi skulle jobba med det, säger Olivia Ahltorp.

På möten via Zoom har de brainstormat, diskuterat målgrupp och uttryck och gett feedback på det var och en skapat på sitt håll.

Framtidsvision

De har haft träffats ett par gånger också, men ser inte det digitala arbetet som en nödlösning i pandemitiden. De tror att de också i framtiden kommer att jobba delvis på distans.

– Jag tror att det kommer att finnas mycket av det här, säger Hugo Catolino.

– Jag tycker det finns mycket vinster med det. Det blir lättare att planera sin tid och göra arbetet när det passar mig. Sen när vi väl träffades har det blivit tydligt att mötet är livsviktigt. Jag känner att en kombination så som vi jobbat har funkat superbra för mig, säger Olivia Ahltorp.

Blir också själva resultatet annorlunda av det digitala arbetssättet?

– Vi har jobbat hemma och sen möts vi och sätter ihop det vi har skapat, så jag tror det finns mer av mig, mer av dig och mer av dig. Om vi från början skapat tillsammans kan jag tänka att vi hade anpassat oss mer efter varandra. Det personliga avtrycket blir större, säger Olivia Ahltorp.

Musikproducenten Olivia Ahltorp i Arvika har nyligen gått ut från musikutbildningen i Ingesund och tycker att nätverket har gett henne många nyttiga kontakter.
Musikproducenten Olivia Ahltorp i Arvika har nyligen gått ut från musikutbildningen i Ingesund och tycker att nätverket har gett henne många nyttiga kontakter. Foto: Lena Richardson

I det digitala formatet ryms inga långa repetitionsperioder och inga timslånga möten, vilket öppnar för nya förhållningssätt.

– Vi har en lekfullhet nu. Vi kan inte sitta och diskutera en sak för länge, säger Isabelle Boström.

Alla tre är öppna för att fortsätta samarbeta.

– Vi har många idéer! säger Hugo Catolino.

– Men målet nu är förstås att få fyr på det här, säger Isabelle Boström.

Hugo Catolino ser till att dockorna rör sig som de ska.
Hugo Catolino ser till att dockorna rör sig som de ska. Foto: Lena Richardson

Hon syftar förstås på lördagens premiär. Det blir två föreställningar på Arenan i Karlstad, tänkta för barn från tre år och uppåt. De kommer att få lära känna Alice, som så gärna vill vara cirkusdirektör när förskolan har cirkusdag.

Stort och litet

Pjäsen heter ”Den stora lilla cirkusen”.

– Det är stora känslor men små cirkusartister, för det är dockor som är artister, säger Isabelle Boström.

– Och även kontrasten mellan Alice som är liten i den riktiga världen, men när hon kommer till cirkusvärlden blir hon den stora, för hon hjälper artisterna att komma över sina hinder och rädslor, säger Olivia Ahltorp.

Gunilla Fält, verksamhetsutvecklare på Riksteatern i Värmland, kommer att erbjuda den nya pjäsen till arrangörer runtom i länet inom ramen för Kultur på landsbygd.
Gunilla Fält, verksamhetsutvecklare på Riksteatern i Värmland, kommer att erbjuda den nya pjäsen till arrangörer runtom i länet inom ramen för Kultur på landsbygd. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ArenanArvikaArvika Innovation parkCirkusDigitaliseringFilipstadFritid och livsstilHugo CatolinoInnovationInnovation parkKarlstadLångbanNöje/KulturRiksteaternRiksteatern VärmlandTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.