Hoppa till huvudinnehållet

Många tror på Brandt-skräll: ”Han har tagit enorma kliv”

Publicerad:
Oskar Brandt har gått starkt framåt till den här säsongen.
Oskar Brandt har gått starkt framåt till den här säsongen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ska Oskar Brandt få sitt internationella genombrott den här säsongen? Många tror att han kan skrälla.

– Jag känner att jag tagit stora steg, säger 26-åringen från Karlstad.

Brorsson inför världscupstarten: ”Kniven mot strupen redan från början”Linn Persson laddad: ”Jag vill gärna ha högre toppar”

Värmlandskollegan Mona Brorsson tillhör dem som tror på Oskar Brandt. Hon svarar så här på frågan om vem i svenska landslaget som kan överraska:

– Oskar Brandt har tagit enorma kliv i år. Jag tror att han kommer bli riktigt kul att se tävla. Han har varit superstark hela sommaren och hösten. Jag flaggar för Oskar.

I2-skidskytten bor som de flesta i landslaget i Östersund. Han suger i sig av berömmet.

– Det är ett härligt uttalande och det är många som sagt att jag tagit stora steg, och jag känner ju det själv också. Men vad som händer på en tävlingsarena mot en träningsarena får vi se.

Oskar Brandt åkte starkt redan i Sverigepremiären i Idre för två veckor sedan, men bommade lite för mycket för att slåss i absoluta toppen. Placeringarna blev 14 i sprint och 18 i kortdistans.

Men det var inte helt väntat att han skulle få en plats bland de sex herrarna i svenska laget till helgens världscuppremiär i Östersund.

– Jag sköt för dåligt för att vara helt klar, men jag har känt fysiskt och sett på träningar med de allra bästa.

Varför har du gått framåt så till i år?

– Jag har funderat på det och jag vet faktiskt inte riktigt. Jag tränar ju med de bästa nu varje dag. Jag har tränat mer i år också, men jag har inte tränat dåligt tidigare heller.

Oskar Brandt tillhörde utvecklingslandslaget några år, men efter förra vinterns tre världscupstarter, två individuella och en i stafett, fick han chansen i a-landslaget, på en så kallad utvecklingsplats.

Han är mer noggrann med allt.

– Jag har skött allt vad det gäller träning, kost och sömn. Jag har fått i mig tillräckligt mycket energi så jag kan tillgodogöra mig träningen på ett bra sätt.

Lillebror Viktor, 22, har också utvecklats.

– Ja, honom får man passa sig för. Han kommer underifrån och har också gått framåt mycket. Han ska tävla i IBU i Idre nu.

Ni har uppenbarligen gjort saker rätt?

– Ja, det måste vara så.

Vilka är dina förväntningar i premiären?

– Jag vill ha en bra känsla i kroppen, så som öppningstävlingarna i Idre var. Jag vill skjuta bra också, men något resultat är jättesvårt att säga eftersom jag aldrig tävlat mot dem. Jag har ju bara gjort något enstaka inhopp. Fyra världscuptävlingar har det blivit totalt.

Hur blir det att åka inför publik?

– Det blir spännande, hemmapublik också. Nära och kära kan komma upp och kolla.

Extra boost?

– Ja, absolut. Som Oberhof i fjol när det var tomma arenor och man hört att det är ett riktigt publikställe med 20 000–30 000 på läktarna, så kommer man dit och det är bara gråa betongläktare.

Oskar vet att han får åka lördagens distanslopp och söndagens sprint, men måste göra bra resultat för att få fortsätta i de tre loppen veckan efter.

– Gör de det bra på IBU i Idre är det inte långt ifrån att byta ut, det håller de allt öppet nu.

Känns OS som en möjlighet?

– Ja, det känns mer och mer realistiskt och har varit stora drömmen och stora målet hela året. Men man måste prestera fram till dess. Först är det att bli ordinarie i världscupen och finna en bra nivå där. OS skulle bli en väldig bonus i så fall, men det tar vi då.

Svenska laget i Östersund

Världscuplaget: Hanna Öberg, Piteå, Elvira Öberg, Piteå, Linn Persson, Bore, Stina Nilsson, Lima, Mona Brorsson, Finnskoga, Anna Magnusson, Piteå, Johanna Skottheim, Lima, Peppe Femling, Piteå, Oskar Brandt, I 2 IF, Malte Stefansson, Oxberg, Jesper Nelin, Piteå, Martin Ponsiluoma, Tullus, Sebastian Samuelsson, I 21 IF.

Artikeltaggar

Mona BrorssonOskar BrandtSkidskytteVärldscupen i skidskytteViktor Brandt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.