Hoppa till huvudinnehållet

Här fostras nästa generations landslagsspelare i golf

Publicerad:
Åtta värmländska golfungdomar är med i förbundets satsning Supercamp. Foto: Privat

Att träna på rätt saker vid rätt tidpunkt, våga lägga bort klubborna och skapa sociala band. När nästa generation golfstjärnor tränas inför framtiden är Supercamp-konceptet ett steg på vägen.

– Det finns en tanke från golfförbundets sida att plocka upp ungdomar i tidig ålder och ta med dem på en rolig resa, säger Birger Kjellstedt, golftränare på Bryngfjorden Golf som är coach för åtta värmländska juniorer på frammarsch.

Svenska Golfförbundet är huvudaktör i Supercamp-konceptet, och i förbundets olika distrikt anordnas sedan en tid tillbaka samlingar för unga golfspelare. Nyligen anordnades Supercamp på Borås GK och de åtta värmländska ungdomarna som coachas av Birger Kjellstedt var med för att fortsätta sin golfresa.

– De som är med i Supercamp har kvalificerat sig enligt vissa kriterier, till exempel att man tävlar mycket och har ett visst handicap, berättar Kjellstedt.

I utvecklingssatsningen pratar man om utvecklingshjulet, där ekrarna representerar olika fokusområden som ska belysas på golfarens väg med målet att få spelaren att växa. Teknik, taktik, mental träning, fysträning och sociala sammanhang är delarna man lyfter.

– Det är lätt att fastna i det tekniska. Man kanske ändrar sin teknik för att få till en förändring, men det finns andra saker man också kan göra för att bli bättre. Vi pratar även om värdegrund. Om vi är på läger kan det vara jättekul att vara uppe till två på natten, även om man ska upp klockan sex på morgonen. Vi fokuserar på beteenden, att få in goda vanor och ett tänk runt sporten, berättar Birger Kjellstedt.

”Rolig resa”

Kjellstedt menar att det alltså inte ”bara” är golfen som det fokuseras på, av flera anledningar.

– Vi har en plan för varje spelare, och i den planen finns till exempel processmål istället för resultatmål. Jag tar med mig det hem till mina barn också, det här har man nytta av i skolan, det är så mycket mer än ”bara” golf. De som är med är mellan 13 och 15 år gamla, vi följer dem under två-tre års tid och det ger en bra övergång om man sedan ska söka till golfgymnasium till exempel. Det finns en tanke från golfförbundets sida att plocka upp ungdomar i tidig ålder och ta med dem på en rolig resa.

Supercamp-ungdomarna under ett fyspass.
Supercamp-ungdomarna under ett fyspass.

Nu när vintern närmar sig skulle man kunna tro att aktiviteten går ner – men så är det inte. Årstiderna ska användas på smartast möjliga sätt.

– Vi använder vinterperioden bättre. På hösten är det en del fys och vi gör tester inomhus. Det är mer fokus på fys och grundteknik under vintern. På våren är det inte lika mycket fokus på teknik, då är det mer övningar mot mål – mer tävlingslikt. Vi vill träna på rätt saker under rätt tid och använda vinterperioden på bästa sätt. Sen är det viktigt att lägga bort golfklubborna, det är bra saker som händer när man som golfspelare kör innebandyfys, till exempel.

Hur har responsen varit?

– Jätteskoj, dels att få träffas men också att man blir som ett lag. Man får kompisar, och jag tror att de upplever att de växlar upp. Det märks på dem att de steppar upp och fokuset går uppåt ett par hack, avslutar Birger Kjellstedt.

Här är Värmlands Supercamp-golfungdomar

Viktor Karlberg, Karlstads GK.

Liam Gustavsson, Alvin Åkesson, Alexander Finnson, Robin Jogeryd, Vendela Nilsson, Emil Savolainen och Henrik Fridman Utterberg, alla Bryngfjordens Golf.

Artikeltaggar

Bryngfjordens GKGolfKarlstad GKSvenska Golfförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.