Hoppa till huvudinnehållet

Åkesson: Nu är vi med och styr

Publicerad:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraterna inledde sina landsdagar dagen efter att det gemensamma budgetförslaget med M och KD röstats igenom i riksdagen.

– Nu är vi med och styr, det vi gör här betyder något på riktigt, sade partiledaren Jimmie Åkesson i sin välkomsthälsning.

Om någon för bara några år sedan hade målat upp ett scenario för honom om att SD bara tio månader före valet 2022 skulle få till ett budgetsamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna, och att resultatet skulle slå ut regeringens budget, hade han sett det som fantasier.

Så beskrev han det, men konstaterade att det nu har hänt.

– Och vi fick ju en liten bonus på slutet, vi har inte bara fått igenom vår politik men vi har också fått ut MP ur regeringen, sade Åkesson till stort jubel när han hälsade ombud och andra åhörare till Karlstad.

Viktigast hittills

Han sade att partiets sjunde upplaga av landsdagarna, som är SD:s högsta beslutande organ, blir de viktigaste hittills.

– Vi ska diskutera, debattera och besluta om massor av politik som vi ska gå till val på. Och nu är det på riktigt, det vi debatterar och beslutar här kan faktiskt bli verklighet. Nu är vi med och styr, sade Åkesson.

Partisekreteraren Richard Jomshof fyllde på efter Åkesson:

– Det är något helt enormt att vi fått igenom en budget.

– Vi har aldrig varit så nära att sitta i regeringen och på allvar påverka svensk politik.

Återvandring

Fram till och med söndag ska ombuden behandla motioner och ett nytt inriktningsprogram som omfattar de flesta områden. Men frågor om invandring, brott och straff kommer att ta stor plats.

En fråga som återkommer på flera områden är återvandring, det vill säga att partiet vill att personer som inte har lärt sig svenska – eller, som det beskrivs, inte vill arbeta eller anpassa sig till det svenska samhället – ska få hjälp att återvända hem.

Partiledningen vill också få godkänt för ett förslag till förhandlingsmandat i överläggningarna med andra partier om regeringsbildning eller stöd för en regering inför valet nästa år. Partiledningen vill att SD ska kräva ett avtal med andra partier om samarbetsformer och konkret politik för att släppa fram en statsministerkandidat.

Lars Larsson/TT

Artikeltaggar

Jimmie ÅkessonKarlstadPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.