Två högspänningskablar grävdes sönder – orsakade större elavbrott

Publicerad:
I samband med grävning för fiber orsakades avbrott på två högspänningskablar, vilket orsakade ett större elavbrott i Filipstads kommun under tisdagskvällen. Genrebild. Foto: Filip Kowalski

Under tisdagskvällen fick tekniker från elnätsbolaget Ellevio ta sig an ett större elavbrott som påverkade en stor del av Filipstads kommun.

En bit in på det nya dygnet ska samtliga 929 kontaktpunkter ha fått elen tillbaka.

Orsaken till avbrottet var att två högspänningskablar hade blivit söndergrävda i samband med arbete av fiberläggning.

Klockan 20.12 under tisdagskvällen blev många av Ellevios kunder i Filipstads kommun utan ström. Cirka fyra timmar senare fick den sista av de 929 påverkade kunderna strömmen tillbaka.

Kunder i det här fallet handlar dock om så kallade kontaktpunkter.

– Det stämmer. 929 kunder innebär inte att 929 hushåll blev av med strömmen, utan i den summan kan det även finnas till exempel trafikljus och elskåp, säger Jesper Liveröd som är presschef hos Ellevio.

Ett avbrott kan bero på många olika orsaker, men i det här fallet handlade det om att två högspänningskablar på 10000 volt hade blivit avgrävda i samband med grävarbeten för fiberläggning i närheten av Stora Lönnhöjden.

– Entreprenören dröjde förhållandevis länge innan den kontaktade oss, därav den lite längre avbrottstiden, konstaterar Jesper Liveröd.

När det uppstår elavbrott får Ellevios driftstekniker arbeta med att göra omkopplingar och skarvningar för att få tillbaka strömmen till kontaktpunkterna.

– Ibland kan arbetet vara mer komplicerat, allt beror på omständigheterna, säger Jesper Liveröd.

Artikeltaggar

ElEllevioFilipstads kommunFilipstads kommunJesper LiverödNyheterStrömavbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare