Hoppa till huvudinnehållet

Tre generationer får hjulen att snurra: ”Det är det här vi vill göra”

Publicerad:
Urban Aloandersson och Sune Henriksson med en av åkeriets bilar.
Urban Aloandersson och Sune Henriksson med en av åkeriets bilar. Foto: Tommy Lofgren

Eds Träfrakt i Nössemark är ett familjeföretag som år efter år rullar på. Nestorn i företaget Sune Henriksson är 75 år och kör nästan dagligen. Yngst bakom ratten är barnbarnet Jacob Aloandersson 20 år. I dag är det tre generationer som rattar de blå timmerbilarna från Nössemark.

Urban Aloandersson Eds Träfrakt.
Urban Aloandersson Eds Träfrakt. Foto: Tommy Lofgren

Eds Träfrakt är ett familjeföretag i femte generationen. Sune Henrikssons pappa Evald startade verksamheten 1942. För 13-årige Sune, som började som hjälplastare, var vägen genom arbetslivet snart utstakad.

– Företaget har varit i familjens ägo sedan starten frånsett en tioårsperiod efter att pappa slutade och sålde det. 1976 köpte jag tillbaka företaget, säger Sune Henriksson.

Gäller för alla

Många, många mil senare sonen Urban Aloandersson som driver företaget. Hans två söner Emil, 24 år, och Jacob, 20 år, går i samma fotspår. Det är livet bakom lastbilsratten som gäller för alla i familjen. Man har även en anställd och är totalt fem chaufförer.

– Jag är uppväxt med lastbilar och tyckt det varit roligt. Arbetet är fritt bara man håller tiderna, säger Urban Aloandersson.

Här kan man tala om ett familjeföretag. Urban Aloandersson med sönerna Emil, Jacob och Sune Henriksson. Alla aktiva chaufförer.
Här kan man tala om ett familjeföretag. Urban Aloandersson med sönerna Emil, Jacob och Sune Henriksson. Alla aktiva chaufförer. Foto: Tommy Lofgren
2008 skrev Dalslänningen om företaget. 13 år har gått mellan den här bilden och den ovan. I dag är Emil och Jacob vuxna och kör lastbil.
2008 skrev Dalslänningen om företaget. 13 år har gått mellan den här bilden och den ovan. I dag är Emil och Jacob vuxna och kör lastbil. Foto: Gunnel Zackariasson

Bättre på många sätt

För branschen har det hänt mycket under åren. Arbetsmiljön har blivit bättre på många sätt. Numera är arbetet mer datoriserat i toppmoderna lastbilshytter.

När Sune Henriksson började kör lastade han timmer i ur och skur med en kran utan hytt. Skillnaden mot i dag är stor då timret dragits fram ur skogen och ligger prydligt vid vägen redan när bilen kommer.

Sune Henriksson minns den första lastbilen har köpte. Det var en Volvo Viking som kostade ett par hundra tusen kronor. I dag handlar det om investeringar på över miljonen kronor per bil.

Bra arbetsmiljö behövs när arbetspassen är långa. Inte sällan kan det bli tio till tolv timmar per dag. Ed Träfrakt är anslutet till VSV, Västra Svealands Virkesfrakt AB, som förmedlar körningar.

En typisk arbetsdag kan börja med transport till Saugbruks i Halden och last i Strömstad på återvägen för att leverera i Gruvöns pappersbruk i Grums.

Urban Aloandersson har inrett sin lastbilshytt på ett smakfullt sätt.
Urban Aloandersson har inrett sin lastbilshytt på ett smakfullt sätt. Foto: Tommy Lofgren

Det bästa livet

Det blir åtskilliga mil i lastbilen. Men det är det bästa livet, tycker ungdomarna Emil och Jacob. Båda har efter gymnasiet på fordons- och transportprogrammet funnit sig tillrätta.

– Det här är det vi vill göra, säger de.

Bilarna är välskötta inne och utanpå. De är smakfullt motivlackade efter personliga önskemål. Det här är nämligen en annan del av livet med lastbilar. en hobby är att visa upp bilar på utställningar, något de gjort med framgång. Redan Sune Henriksson började tävla om priser och nu följer de andra efter.

Vinner priser

I somras vann Eds Träfrakt första pris på ett stort lastbilsevent på Mantorp. Den 30 oktober blev det tredje pris i Scandinavian Truck Trophy som arrangerades i Oslo. Det är ett välkommet avbrott från vardagsslitet

Och det är kul med lite fina pokaler i priser, säger Emil Aloandersson med ett stort leende.

Emil och Jacob Aloandersson tycker att chaufförsyrket är det bästa jobb man kan ha.
Emil och Jacob Aloandersson tycker att chaufförsyrket är det bästa jobb man kan ha. Foto: Tommy Lofgren

Artikeltaggar

Eds TräfraktEmil AloanderssonHaldenJacob AloanderssonLastbilarNössemarkOsloStrömstadSune HenrikssonTransportUrban Aloandersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.