Skattesänkt valfläsk i Arvika

Ledare
PUBLICERAD:
Upp och ner med skatten.
Foto: Hans-Åke Henriksson

Lagom till valet nästa år vill Arvika sänka skatten med 21 öre. Då hoppas förmodligen det S-ledda styret att Arvikaborna glömt bort den rekordhöjning på 94 öre som gjordes så sent som vid årsskiftet (liksom de 60 ören som skedde 2017), vilket gjorde Arvika till en av Sveriges högskattekommuner, och att man gled över Värmlandssnittet.

Nu råder det bred politisk enighet om sänkningen i budgetberedningen, och visst är en liten sänkning bättre än ingen alls, men man kan ju undra varför man tog i så man nästan sprack vid årsskiftet. Det känns helt enkelt inte vidare seriöst, särskilt om man betänker att Arvika i mer än 30 år aldrig höjde skatten.

Risken är nu att man får blodad tand och istället för att spara, renodla och effektivisera verksamheter istället höjer skatten igen när man får nya ekonomiska problem. Det kommer att ta tid för ansvariga kommunpolitiker att återupprätta förtroendet i skattefrågan.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.